Последни Рецепти
Последни Статии

Витамини и красота

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Казват, че състоянието на кожата, косите и ноктите говори за здравето на човека. Не изглеждат ли добре, най-вероятно нещо липсва в организма. Според дерматолозите кожата и косите са особено чувствителни към недостига на повечето жизненоважни витамини и микроелементи. Тези вещества са също необходими за редица други органи и системи в човешкото тяло. Например недостигът на витамин В2 води не само до ранички и зачервяване във външните ъгли на устата, но и до влошено зрение, анемия, затруднения в работата на нервната система. Това е само един витамин, а на човека са нужни толкова много други вещества. Най-естественият и широко достъпен начин за набавянето им е правилното хранене. Чрез него всеки може да възстанови и съхранява здравината на ноктите, еластичността и чистотата на кожата, гъстотата и блясъка на косите си.

Витамин А
укрепва кожата, лигавиците, косата и ноктите. Изключително полезен е при възстановяването им, когато е била нарушена тяхната цялост. Можем да си го доставим от риба, масло, както и от зелени зеленчуци (спанак, маруля, салата,зеле, броколи, магданоз, мента). Също от моркови, домати, жълти плодове. Начин да се осигури повече витамин А е да не се белят плодовете и зеленчуците, както и да се ядат най-зелените листа на салатата. Липсата на витамин А може да се разпознае по затруднено виждане през нощта, по наличието на зачервена и груба кожа. Приема се, че е полезен при лекуване на акне (младежки пъпки). Но лечебните дози на витамин А трябва да се контролират от дерматолог. Свръхколичества от този витамин правят кожата жълтеникава, водят до косопад и главоболие.

Витамините от група В
съдействат за красивия външен вид на лицето и косата. Специално витамин В6 се използува за ограничаване на косопада. Витамините от група В се намират в по-голямо количество в пшеницата, пшеничните кълнове, ориза, орехите, бадемите, листните зеленчуци, маята, черния дроб, млякото и яйцата. Тези витамини са разтворими във вода. Ето защо свареният ориз не бива да се изплаква. Добре е да се помни, че при продължителна термична обработка на храните се губи витамин В1, защото се разрушава от високата температура.

Витамин С
е необходим за образуване на колаген. Това е белтък, който поддържа здравината на кожата, костите, хрущялите и ставните връзки, регулира еластичността на съединителната тъкан. И още – витамин С е бариера срещу кожни дефекти, осигурява здравина на капилярните съдове, намалява кръвотеченията и образуването на синини по тялото. Той осигурява естествената защита при инфекции на кожата. Намира се в зелените зеленчуци, особено в магданоза. Също в картофите, червените плодове (ягоди, малини, касис), в шипките и лимоните. Лесно се губи при готвене, защото се разтваря във вода. Тъй като човешкото тяло не може да складира в себе си витамин С, необходимо е той да се приема всекидневно.

Витамин Д
изпълнява важна функция при обмяната на калция и е нужен за ноктите. Нарича се още витаминът на слънцето. Под въздействие на ултравиолетовите лъчи той се синтезира от човешкото тяло. Съдържа се в маслото, маргарина, животинските мазнини (без свинската мас) и в повечето рибни продукти.

Витамин Е
предпазва клетките от преждевременно стареене. Помага за дишането им, както и за преминаването на кислорода в кръвта. Можем да си го доставим от соево масло, зехтин, пшеничени кълнове, мая.

Фосфор
подпомага правилната функция на клетките. Намира се практически във всички видове храни и особено в зърнените ястия, маята, рибата, сиренето, яйцата.

Йод
е абсолютно необходим за производството на хормони от щитовидната жлеза. Ако се наруши функцията й, в състоянието на кожата настъпват болестни промени. Например при намалена активност на щитовидната жлеза се развива болестта мексидем. Тогава кожата загрубява, покрива се с дребни люспи, става студена и суха. А косата се разрежда, ноктите започват да се чупят. Болестните състояния налагат йодният дефицит да се компенсира с лекарства. Превантивно този микроелемент трябва да се доставя чрез консумация на морски продукти, включително и водорасли, някои от които могат да се приемат във вид на салата. Йод има също в репичките, яйцата, лимоните, чесъна и лука.

Цинk
заздравява кожата и ноктите. Сигнал за липсата му са белите петънца по нокътните плочки. Богати на цинк са морските деликатеси (миди, херинга), говеждото и агнешкото месо, както и пшеничните кълнове.

Желязо
когато не е в достатъчно количество води до косопад. Проблеми с косата (изтъняване, сухост, загуба на пигмент) често се срещат при жени в периоди след обилна менструация или при млади момичета, страдащи от анемия. Състоянието се коригира с медикаменти и подходяща диета. Тя включва зелени зеленчуци (особено спанак), сушени плодове, кайсии, яйца, черен дроб, зърнени и други ястия, които са богати на желязо.

С храненето се свързва загрозяващото акне вулгарис. Това упорито кожно заболяване, засягащо масово подрастващите през пубертета, се предизвиква от запушване на изходните канали на мастните жлези. Диетичното хранене е съществен елемент от лечението на акнето. Препоръчва се млечно-вегетариански хранителен режим с широко застъпване на сурови зеленчуци и плодове. Забранени са животинските мазнини, тлъстите меса и риби, яйчeният жълтък, хайверът, алкохолът.

Кафето
подправките и солта изискват специално внимание.

Злоупотребата с кафе повишава склонността на кожата към разширени кръвоносни съдове, които я загрозяват. В такива случаи се променят цветът и тургоръът на кожата. Силните подправки и многото мазнини също правят кожата отпусната и бледа. До подпухване на лицето и отоци под очите се стига и при хронична злоупотреба със сол. Количествата на натриевия хлорид в естествените храни, общо взето, са достатъчни за нуждите ни. Ние обаче добавяме сол в топлите ястия и салатите, които иначе ни се струват безвкусни. С този вреден навик си докарваме не само неприятности за кожата, но и за бъбреците, кръвното налягане и пр. От многото сол можем да се отървем, ако не поставяме солници на масата, а при готвене намалим до минимум добавянето на натриев хлорид. Хубаво е да изкисваме саламуреното сирене и маслините преди консумация. Когато пазаруваме, трябва да четем етикетите на храните и да избягваме продуктите, в които има допълнително прибавена сол. Здравословно е да наблягаме на пресните храни и това е напълно постижимо през лятото. Диетолозите съветват полезните хранителни съставки да се приемат в количество, което съответства на нуждата им. Много важно е да търсим и постигаме оптимално разнообразие на консумираните продукти. Те трябва да бъдат чисти – без химични и биологични замърсители. И ако към този начин на хранене добавим физическа активност, съответна за възрастта и здравословното състояние на всеки от нас, със сигурност ще се радваме на красива кожа, здрави нокти, гъста коса и наистина приятен външен вид.

Кафето е отлична маска за лице
Черните зрънца придават на кожата оттенък като от слънчев загар

За ползите и вредите от кафето е писано и говорено много. Всички знаем, че то е вредно за страдащите от високо кръвно, защото допълнително повишава границите. Знаем, че не е много препоръчително да го пият хората с ниско кръвно налягане, защото в първите 30 минути след консумацията му кафето има точно обратния на очаквания ефект и предизвиква световъртеж и сънливост. Знаем също, че не е добре да се пие на гладно, особено от хора със стомашни проблеми. Факти И въпреки това… Въпреки това кафето си остава една от най-предпочитаните напитки рано сутрин. То може да тонизира страхотно, няколко препечени зрънца от него пък действат като обезболяващо и стягащо средство при болен стомах. Кафето е и прекрасен повод да се съберем с приятели и близки, за да разменим някоя и друга клюка. Покрай всички тези положителни и отрицателни черти на кафето можем да прибавим и още един плюс. От него става страхотна маска за лице. Рецепта Отлично народно средство, което помага да получим страхотен цвят на лицето с оттенък като от загар, е именно кафето. Само че не разтворимото, а истинското мляно кафе. При това е желателно зърната да са надробени възможно най-ситно. Приготвяне Не си струва да прахосвате ценния прах само за козметични цели. Сварете смляното кафе, само че без захар, и след това го изпийте с удоволствие. После, вместо да изхвърляте гъстата утайка, нанесете я на лицето, като избягвате областите около очите. След 10 минути измийте маската и поставете подхранващ крем. При редовно използване на такава маска кожата става удивително мека и нежна. А чудесният “летен” цвят на лицето приятно ще изненада и вас, и близките ви, особено ако тази година по една или друга причина ще се наложи да пропуснете почивката на море.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории