Последни Рецепти
Последни Статии

Хапвайте пет пъти на ден за стройна фигура

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Хапвайте пет пъти на ден за стройна фигура
Заложете на зеленчуците и плодовете, пийте чай вместо вода

След дългите зимни празници с тежки трапези се престрашавате и най-сетне се качвате на кантара. И, ужас! Качили сте поне пет килограма! Веднага започвате да търсите рецепти и диети по списания, от съседки и приятелки. Само че обикновено резултатът от тях, ако изобщо го има, е съвсем краткотраен. Да се направи диета е истинско изкуство!

Нормално е през зимата хората да напълняват с два-три килограма. Обикновено няма никакъв проблем те да се свалят през пролетта и лятото. Това е обусловено от климата на страната. Тлъстите меса, бабеците, луканките, питките и бюреците, които изобилно хапваме през зимата, от една страна, ни пазят от студа, но, от друга, развалят фигурата. Лошото е, че освен на външния вид излишните килограми влияят зле и на здравето. Особено при хората над 50-годишна възраст. Всяко кило в повече ни приближава все повече към високото кръвно, диабета, а неправилното хранене може да стане причина дори за заболяване от рак. Няма нищо лошо в това човек да хапва калорични храни, месо, тестени изделия и сладко, всичко обаче зависи от мярката.

Няма универсална рецепта за отслабване. Тя зависи от самия организъм. Режимът на хранене трябва да се съобрази с физическата активност на човека, с работата му, с възможностите да се спазва една или друга диета, както и с предпочитанията на самия човек към различните продукти. Храненето на човека, който работи зад гише например, не може да е същото като това на служител, който е сам в канцеларията си.
При умствена работа човек изразходва почти толкова енергия, колкото и по време на сън. Движенията ни с краката за ден са не повече от три часа. Два от които са битовата ни активност вкъщи, да почистим, да сготвим и т. н. Важно е да се намери баланс между достатъчно малко количество храна и достатъчно голямо количество от нужните ни хранителни вещества.

Човешкият организъм се нуждае от над 40 хранителни вещества, които трябва да му се доставят всеки ден. Основните са белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества. Тук идва дилемата как да ядем, без да предозираме определената храна и в същото време да набавим нужните ни вещества. Тази дилема най-добре може да бъде решена от специалист. Има обаче и универсални правила, които ни помагат да достигнем желаните килограми.

Добре е да се набляга на зеленчуците, плодовете и рибата, а по-малко на тлъстото месото.

Полезно е по два пъти в седмицата да се хапва леща или боб.

Задължителна е консумацията на литър и половина вода или топли напитки всеки ден.

Храненията трябва да са по пет пъти на ден, в часовете, когато организмът отделя стомашни сокове. Това става в 8, 10, 12, 16 и 19 ч. В противен случай тялото се запасява с тлъстини, които се трупат на най-неприятните места.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории