Последни Рецепти
Последни Статии

Стъпки в здравословното готвене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Стъпки в здравословното готвене
или няколко тайни на здравословното отслабване

Вие трябва да обичате, това, което ядете,
или да обичате човека за когото готвите,
защото приготвянето на храна – е израз на любов
(с) Ален Шапел

zdravoslovno gotvene

Използвайте мазнините разумно
Не всички мазнини са лоши. Стремете се да се придържате към хранителен режим беден на мазнини и да замените храните, богати на сатурирани и транс-мазнини, с такива богати на моно-несатурирани и поли-несатурирани мазнини (включително омега-3 мастни киселини) простичко казано заменете кравето масло и маргарина със зехтин. Всички мазнини съдържат голямо количество калории и ги използвайте разумно.

Не на рафинирани продукти
Избирайте пълнозърнести храни пред рафинирани, като бяло брашно. Пълнозърнестите продукти – ръжено брашно, кафяв ориз и булгур съдържат повече фибри, витамин В, магнезий, цинк …

Яжте повече пресни плодове и зеленчуци
Повечето хора не приемат достатъчно количество плодове и зеленчуци. Когато избирате плодове и зеленчуци, не забравяйте, че всяко от тях съдържа различно количество антиоксиданти и витамини. И е препоръчително да се консумират в свежо състояние. Опитайте на всяко ядене да приемате около 100 г пресни плодове и зеленчуци

Не всичко е месо
Месото е чудесен източник на протеини, но също така и на мазнини. Бъдете внимателни с избора на месо – риба, пилешко, трябва да е прясно и с гарантиран произход. В хранителната пирамида се стремете протеините да са 10 – 15 процента и мазнините да бъдат около 30- 40 процента. Допълнете порцията си с плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Изберете нискомаслени млечни продукти
Млечните продукти като мляко, сирена, извара, сметана, кефир и йогурт са добър източник на калций. Проверявайте дали съдържат растителни мазнини.

Внимавайте с размера на порциите
Един от най-лесните начини е да намалим количеството на порциите. И да се храним бавно като усещаме вкуса на всяка хапка

Внимавайте с подсладителите
Захари от всякакъв тип, независимо дали са захар, царевичен сироп, кафява захар, мед или фруктоза, добавят значително количество калории към всяко ястие.

Сол
Препоръчителното количество сол на ден е по-малко от една чаена лъжичка. В много от продуктите, които консумираме съдържат сол. Затова е хубаво да се научим да подправяме храната с подправки и билки и по възможност да се оттучим да търсим соления вкус.

Яжте вкусна храна
Овкусяване храната с пресни подправки, билки и цитруси – лимон, лайм. Храната трябва да е вкусна и поднесена добре, защото храненето започва с очите – как възприемаме храната, след това е аромата и вкуса.

Наслаждавайте се
Всичко започва с избора и пазаруването на хранителните продукти – правете разумен избор, съобразен със сезонното хранене, а не избирайте просто най-удобните продукти. Пригответе нещо вкусно с желание и го поднесете с усмивка. Когато изпитвате удовлствие от храната се храните с всички сетива и може да се заситите с по-малко. Изберете спокойно място, създайте приятна атмосфера, хранете се в компания, на фона на тиха музика в определени часове на добре подредена маса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории