Последни Рецепти
Последни Статии

храна за постите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Започват Коледните пости
14 ноември – Коледни заговезни
15 ноември – започват Коледните пости

Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни”, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква – “тиквеник” с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни ” чак до Коледа, когато става отговяването” – това е традицията

Днес
Дори да не сме религиозни, постите могат да ни помогнат да организараме нашата диета и здравословно хранене
Подредете менюто според вкуса си
– с много плодове и зеленчуци на пара, не допускайте усещане за глад

Постите не трябва да са самоцел, те не са диета, те не са поредната идея, постите не са и само единтвено хранене с вегетарианска храна, т.е. храна с растителен прозиход…. и се сещам за една позната, много умно момиче, което завърши богословие, преди време болна по време на пости каза “на Господ съм му нужна жива и здрава” и се нахрани добре.

fasting-before-Easter

Какво да ядем когато постим

Има три вида вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни причини. Рядко се среща, но все пак го има – налага се поради алергичната реакция срещу наситените аминокиселини, които се съдържат в месата. Вторият вид вегетарианци са “временните”, тези, които не ядат месо заради различни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни причини. Всички крайни поклонници на този вид хранене са заплашени от недостиг на минерали и протеини. Затова специалистите не препоръчват вегетарианството. Но ако сте решили да направите временна диетична програма за пречистване на организма си, започнете, след като се запознаете с принципите на диетата.
Всеки ден между основните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничения през целия ден като основно ястие. Като подправка използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж на ден можете да използвате и готов соев сос. В периода на диетата поне два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето основно ястие. Включете в менюто си зеленчукови супи. Можете да ги приготвите по два начина – леко сварени, така че морковите например да хрупат, подсолени с малко сол и подправени с ароматни треви – като класическа зеленчукова супа, но без мазнина. Можете да си я приготвите и като крем супа, с пасиране на същите зеленчуци.
По време на диетата си отделете ден, през който ще останете само на зърнени храни и сухи плодове. Можете да си направите микс от една част зърна, част сухи плодове и третата част от ситно нарязана ряпа, целина или морков.
Осигурете си за всеки диетичен ден порция кисело мляко или 100 г бяло сирене. За една седмица изяжте 3 варени или приготвени “по панагюрски” яйца. Всеки ден, докато изпълнявате диетата, поемайте по едно хапче витамин В12.
Планирайте диетата си за три седмици или плътни 21 дни. Ако този срок не ви затрудни, може да я продължите, но не повече от 50 дни общо. Предварително, според сезона, определете менюто си за следващите три дни, така че да го направите максимално разнообразно.
За зеленчуковите супи и зеленчуците на пара може да използвате замразени продукти, но никога от консерви. В порциите със зърнени храни можете да включите овесени ядки, орехи, тиквени семки, бадеми, сух грах, жито, просо, ечемик. Част от тях може да поемате и леко сварени или накиснати от вечерта в топла вода. За подправка може да използвате кисело мляко – например с овесени ядки. Сухите плодове също можете да поемате предварително накиснати в топла вода от вечерта.

И накрая –
подредете менюто според вкуса си и не допускайте усещане за глад.

11.11.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории