Агнешко със зелен лук и пресни картофки
Добави към моето меню
Агнешко със зелен лук и пресни картофки
рецепта за гергьовденски деликатес, пригответе агнешкото тази година за Великден с много зелен лук, подправки и пресен джоджен, те направо омагьосват агнешкото
Агнешко по селски с много зеленина
Две връзки зелен лук и по една връзка пресен джоджен и девесил се нарязват на ситно. Разстилат се в дълбока тава.
Оформените от агнешки бут порции се потапят в смес от равни части олио, сол, черен и червен пипер.
Мръвките се подреждат върху зеленчуците.
Всичко се покрива с дебели листа от лобода (спанак, лопуш, лапад)
Заливат се с вода, колкото да се покрият. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се слага във фурната. Пече се два часа на умерена температура.
Агнешко със зелен лук и пресни картофки
Най-вкусната и лесна рецепта за приготвяне на агнешко за Великден, бързо, лесно и вкусно агнешко за Великденската трапеза
2- 2,5 кг. агнешко месо
4 – 5 връзки зелен лук
1 връзка магданоз
1 ч.ч. червено вино (такова каквото ще сложим на трапезата)
черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. чубрица
1 кг. пресни картофки
много джоджен (в Истамбул украсяват ястията с клонки джоджен и лимон)
1 ч.ч. вода
Агнешкото се почиства и измива добре, осолява се леко. С ножа се правят разрези, така приготвените порционни парчета се.
От червения пипер, брашното, чубрицата и водата приготвяме марината, в която потапяме парчетата агнешко месо и ги подреждаме в тава.
Заливаме с виното и останалата марината. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем около 2 часа на 200 градуса.
Пролетните картофки измиваме хубаво с вода, по-големите нарязваме и прибавяме в тавата с месото. Печем без фолио.
Нарязваме пресния лук и магданоз и прибавяме в тавата при месото, всичко се разбърква добре. Запича се за около минутка две и сервираме.
Идея: Това ястие става чудесно в камина.
Ако ви се намира шепа градинска зеленина – спанак, лопуш, коприва, лапад – добавете към ястието заедно със зеления лук.
Виното задължително трябва да е такова, каквото ще сложите на трапезата, така изисква винената кулинария, малко вино, но добро вино е идеалната подправка.
22.11.2006