Пълнена агнешка плешка
Добави към моето меню
Пълнена агнешка плешка
Агнешка плешка (1,5-2 кг)
3-4 моркова
1 пакетче масло
9-10 глави лук, около 1 кг
5-6 скилидки чесън
2 ч.ч.ориз
2 ч.ч. нарязани гъби
1 връзка магданоз
200 г крехка сланина или бекон
2оо мл бяло вино
2 с.л. брашно
4-5 дафинови листа
10 зърна черен пипер
1 кафена чашка галета и сол на вкус.
Плешката се обезкостява, но трябва да се запази целостта на джоба, който се получава. В част от маслото, с малко вода, се задушава оризът заедно с половината глави лук. Към тях се прибавят ситно нарязаните парченца сланина, гъбите, галетата, магданозът, нарязан ситно, половината зърна черен пипер.
Посолява се, сипва се малко вода и се оставят да се задушават.
Получената смес се слага в джоба на плешката. Зашива се, намазва се с масло и се пече на умерена фурна, докато леко се зачерви.
Отделно задушаваме останалите глави лук, нарязани ситно, като последователно слагаме нарязаните на дребно моркови, дафиновите листа, останалите зърна черен пипер, скилидките чесън, брашното. Прибавяме и виното.
Получената смес се изсипва върху плешката, като от време на време тя се полива със соса. Ако е необходимо, се сипва още вода.