Ветрила от пресни картофи
Добави към моето меню
Ветрила от пресни картофи
4 големи пресни картофа
100 гр настърган кашкавал
магданоз, нарязан на ситно
щипка копър и 2-3 стръка за украса
2 с.л. масло
сока и настърганата кора на 1 лимон
Почистете добре картофите с четка и ги измийте, но не ги белете.
Смесете кашкавала, магданоза и копъра в малка купа.
Нарежете всеки картоф по ширината, на дебели около 0,5 см. парчета, без да отрязвате основата на картофа, така че да се образува нещо като ветрило.
Смесете маслото с настърганата кора на лимона и лимоновия сок. Сложете за минутка в микровълновата да се разтопи или на котлона.
Сложете картофите в малка тавичка и ги намажете с ароматното масло. Печете ги окло 30 мин до готовност, като от време на време ги намазвате с лимоненото масло.
Когато картофите са готови ги поръсете с настъргания кашкавал и подправките и запечете за минутка на грил функция или инфраред.
Получава се ефектно предястие или гарнитура за бяло месо
В сезона на пресните картофки може да се прехранваме само с картофки и тиквички и много салата – хубав е този период в кухнята, когато пазаруваш пресни зеленчуци от които могат да се приготвят такива вкусни и ефектни вкусотии
Идея: тази рецепта може да бъде приготвена и в микровълнова фунция
Идеята е вземата от BestFood
Вариация на тази рецепта е следната: разрязвате картофите по указания начин, поръсвате с олио – желателно е със зехтин – поръсвате със сол и розмарин и печете на фурна. Много приятен средиземноморски вкус и аромат.