Пълнено агнешко бутче
Добави към моето меню
Пълнено агнешко бутче със спанак и гъби
рецепта класика съгласно традициите на българската кухня за Великден и Гергьовден
1 агнешко бутче
50 г краве масло
2-3 с. л. зехтин
черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус
за плънката:
200-250 гр гъби печурки
1 кг спанак (или 250 гр замразен)
1 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 глави кромид лук или 1 връзка зелен лук
1 морков
черен пипер и сол на вкус
за соса:
соса от печеното месо
1-2 с. л. доматено пюре
2-3 щипки джоджен
* Агнешкото бутче се обезкостява и по-дебелите участъци се прорязват така, че да се получи тънко парче месо.
* Месото се разстила и се оформя като правоъгълник, доколкото е възможно. Върху месото се разпределя плънката.
* По-дебелите части на месото се прорязват и в цепнатините се слагат малко краве масло и скилидките чесън, нарязани на парченца.
* В купчка се смесват зехтина, черния пипер, червения пипер и чубрицата и се намазва агнешкото бутче от всички срани.
* Бутчето се завива на руло, пристяга се с конеци се слага в тава и се покрива с фолио за печене, налива се и 1 ч.ч. водаПече се около час, час и половина до готовност, като последния половин час агнешкото бутче се пече без фолио.
През 15-20 минути месото се полива със соса от тавата, ако водата се изпари се долива още малко вода.
* След като агнешкото бутче е готово, останалият от печенето сос се пресипва в тенджерка, подправя се с доматено пюре и джоджен разбърква се и къкри 1-2 минути.
* При сервиране рулото се нарязва на филийки и се полива със соса.
Поднася се като празничен обяд за празника с много зелена салата и червено вино.
приготвяне на плънката:
* Лукът се нарязва на едро, гъбите печурки на филийки. След което лука и гъбите се задушават с олио и малко вода. Добавя се и моркова, настърган на едро ренде.
* Плънката се подправя на вкус и се задушава около 10 минути на слаб огън.
* Ако спанака е пресен се почиства, измива, нарязва и се сварява за около 10 мин. Ако е замразен се размразява.
* Спанака се добавя към плънката, разбърква се добре и се подправя на вкус. Задушава се около 10 мин. на тих огън.