Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнено агнешко бутче

Добавено в Българска кухня, Ястия с агнешко

Добави към моето меню

Пълнено агнешко бутче със спанак и гъби
рецепта класика съгласно традициите на българската кухня за Великден и Гергьовден

1 агнешко бутче
50 г краве масло
2-3 с. л. зехтин
черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус

за плънката:
200-250 гр гъби печурки
1 кг спанак (или 250 гр замразен)
1 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 глави кромид лук или 1 връзка зелен лук
1 морков
черен пипер и сол на вкус

за соса:
соса от печеното месо
1-2 с. л. доматено пюре
2-3 щипки джоджен

* Агнешкото бутче се обезкостява и по-дебелите участъци се прорязват така, че да се получи тънко парче месо.
* Месото се разстила и се оформя като правоъгълник, доколкото е възможно. Върху месото се разпределя плънката.
* По-дебелите части на месото се прорязват и в цепнатините се слагат малко краве масло и скилидките чесън, нарязани на парченца.
* В купчка се смесват зехтина, черния пипер, червения пипер и чубрицата и се намазва агнешкото бутче от всички срани.
* Бутчето се завива на руло, пристяга се с конеци се слага в тава и се покрива с фолио за печене, налива се и 1 ч.ч. водаПече се около час, час и половина до готовност, като последния половин час агнешкото бутче се пече без фолио.
През 15-20 минути месото се полива със соса от тавата, ако водата се изпари се долива още малко вода.
* След като агнешкото бутче е готово, останалият от печенето сос се пресипва в тенджерка, подправя се с доматено пюре и джоджен разбърква се и къкри 1-2 минути.
* При сервиране рулото се нарязва на филийки и се полива със соса.

Поднася се като празничен обяд за празника с много зелена салата и червено вино.

приготвяне на плънката:
* Лукът се нарязва на едро, гъбите печурки на филийки. След което лука и гъбите се задушават с олио и малко вода. Добавя се и моркова, настърган на едро ренде.
* Плънката се подправя на вкус и се задушава около 10 минути на слаб огън.
* Ако спанака е пресен се почиства, измива, нарязва и се сварява за около 10 мин. Ако е замразен се размразява.
* Спанака се добавя към плънката, разбърква се добре и се подправя на вкус. Задушава се около 10 мин. на тих огън.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории