Последни Рецепти
Последни Статии

Агнеси по стара рецепта

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Агнеси
Стара, стара рецепта от градската кухня. Вкусът на детски спомен и празник, защо да не си ги приготвим и днес

Време за приготвяне 60 мин
Време за печене около 30 мин
Порции 12

Продукти
180 г брашно
180 г пудра захар
5 белтъка
1 пакетче бакпулвер (10 г)
3 с.л. прясно мляко
125 г краве масло
100 г орехи
1 пакетче ванилия
Глазура
5 жълтъка
150 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
Кората на 1 лимон
50 г черен шоколад
Приготвяне
• Маслото и захарта се разбиват до побеляване
• Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват на сняг
• Към маслото и захарта се прибавя постепенно прясното мляко, пресятото брашно с бакпулвера. Добавят се смляните орехи и ванилията. Накрая се добавят и разбитите белтъци и се разбърква с лъжица
• Сместа се изсипва в намазана с масло и посипана с брашно тава (или застлана с хартия за печене)
• Пече се на средна фурна на 180 градуса около 30 мин, до готовност
• Жълтъците, захарта, лимоновия сок и настърганата лимонова кора се смесват в купа и се разбиват на водна баня до побеляване, около 10 мин за да може да се приготвят жълтъците
• Изпеченият сладкиш се залива с глазурата
• По желание отгоре се украсява с разтопен шоколад
• Сладкишът се оставя да престои едно денонощие. Режи се на ромбчета и се поднася.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории