Последни Рецепти
Последни Статии

Малка Богородица

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Малка Богородица

На 8 септември Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица – един от трите Богородични празници.
Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празници у нас. В народните традиции този празник се нарича Малка Богородица. Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и като покровителка на родилките и децата.

На този ден имен ден имат Мария, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара.
Нека си носят имената с много здраве, щастие и късмет!

Денят на нейното раждане – празникът Малка Богородица, е особено тачен от жените в България, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им. В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита или малка, намазана с мед, наречена Богородичен хляб.
Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. Стопанката на дома не трябва да извършва друга домашна работа на този ден за да са здрави децата.
Малка Богородица е празник, на който се провеждат ежегодни събори из селищата на България. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник.

bogorodica pita
Пита за Богородичен курбан, за здраве и късмет на децата ми
Снимката е споделена от Vera Mileva

bogorodichna pita 1
Пита за Малка Богородица, с пожелание Богородица да ни даде здраве, късмет и закрила! Vera Mileva, 2014 г.

Успение Богородично, Голяма Богородица се чества на 15 август

малка богородица
Снимка: www.bg.wikipedia.org, Руска икона изобразяваща Рождество Богородично, Псков, Русия

Йоаким и Анна дълго нямали деца и горещо се молели на Бог да им изпрати рожба. Бог чул молитвите им и ги дарил с „преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят“, разказва Светото писание. Тази преблагословена дъщеря е пресвета Дева Мария

Молитва към Света Богородица
О,Пресвета Богородице Дево, премилосърдна Майко, усърдна Молителко, ревностна Пазителко, всегдашна Закрилнице, бърза Застъпнице, непрестанна Утешителнице!
Смирено се прекланяме пред твойте свети чудотворни икони и с умиление, вяра, надежда и любов ти зовем:
милосърдно погледни на твоите раби и с всесилното си ходатайство моли Христа Бога немощните да укрепи, боледуващите да излекува, безпътните и заблудилите се да напъти,учащите се да утвърди в истинската православна вяра;
да просвети ума им,да освети чувствата им и да укрепи волята им, та неотклонно да следват Пътя на Истината, Мира и Любовта!
О,Пресвета Майко Божия,дарувай утеха на страдащите от различни недъзи на плътта и душата,дай им да познаят силата на покаянието и Божията благодат,за да се върне мирът в сърцата им!
Предпазвай ги от обкръжаващите ги съблазни и от всяко изкушение!
О,всемилосърдна Богородице, чуй нас, които ти се молим ,яви милостта си над православните християни и моли твоя Син и наш Бог да се избавим от всяко зло обстоятелство и да прославяме Светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица, сега и винаги, и вовеки веков!Амин!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории