Айс кафе
Добави към моето меню
Айс кафе
студено, студено кафе с много лед
1 кафе експресо
4 – 5 кубчета лед
1 ч.л. захар
100 мл студена вода
1 топка сладолед
шоколадов топинг или настърган шоколад
* Студеното кафе експресо се смесва с кубчетата лед и захарта и се разбиват с шейкър;
* Долива се студената вода и се разбърква;
* Сервира се във висока стъклена чаша със сламка, като се добавя топка сладолед;
* Поднася се поръсено с настърган шоколад или шоколадов топинг.
Айс кафе с коняк
рецепта, вариант на айс кафе, но с малко коняк, напитка за залез край морето в очакване на нощта и не само …
1 кафе експресо
4 – 5 кубчета лед
1 ч.л. захар
щипка канела
50 мл коняк или метакса
сметана за украса
настърган шоколад
* Студеното кафе експресо се смесва с кубчетата лед и захарта и се разбиват с шейкър;
* Добавя се канелата и коняка и се разбърква;
* Поднася се в ниска стъклена чаша, със сметана и настърган шоколад.
Айс кафе може да се приготви и с разтворимо (нес) кафе, но класиката е с експресо