Хляб на балончета със стафиди
Добави към моето меню
Хляб на балончета със стафиди
рецепта, която може да бъде приготвена за десерт и за закуска – препечена топла с божествен аромат на канела, орехи и стафиди
4 ч.ч. брашно
1/2 пакетче мая
5 с.л. захар
250 мл прясно мляко
1 яйце
настъргана лимонова (портокалова) кора
100 гр стафиди
50 гр сушени плодове – манго, папая
2 – 3 с.л. олио
за поръската
50 гр краве масло
1 ч.ч. кафява захар
2 ч.л. канела
100 гр стафиди
1 ч.ч. орехови ядки
* В хладкото мляко се разтваря маята и се добавя 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно и се оставя да шупне, около 20 мин.
* Брашното се пресява и се смесва с шупналата мая, захарта и яйцето. Замесва се меко тесто докато стане меко и еластично. Тогава към него се добавят стафидите, нарязаните на ситно папая и манго и настърганата лимонова (портокалова) кора;
* Тестото се премесва като се добавя олиото и се оставя на топло, загънато с кърпа да втаса, около 1 час или докато си удвои обема;
* Стафидите, канелата, орехите, нарязани на ситно и захарта се смесват в купичка;
* Тестото се разделя на еднакви топчици, големи колкото орех. Всяка топчица се овалва в разтопено масло и сместа от орехи и стафиди. Подреждат се една до друг топчиците и когато се напълни формата на един ред се поръсва с орехи и стафиди;
* Отгоре се подрежда още един ред топчета оваляни в стафиди и орехи. Отгоре се разпределя останалите орехи, стафиди и масло;
* Оставя се да втаса отново около 1 час;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до готовност, около 40-50 мин.
Когато се пече пита във фурната винаги печете още 10 мин, може и на изключена фурна. Няма нищо по-вкусно от препечената кора на току-що опечен хляб или питка
хляб на балончета
рецепта, която има нещо общо с рецептата за милинки и все пак е така различна. Идеята е, че от тесто с мая се оформят малки топчета и се редят във форма за кекс с дупка по средата. Малките топченца мога да се покрият със сирена, зелени подправки или може да се направки сладък вариант с ядки, стафиди, сушени плодове и аромати. Вариантите могат да бъдат много и зависят от нашето желание и продукти.
Имената под които може да се срещне е Monkey bread aka Pull-apart bread, Bubble bread, Christmas morning delights, baobab bread)на мен “хляб на балончета” ми харесва като име, за да бъде еднозначно, когато го приготвям името е различно – хляб на балончета с магданоз, със стафиди, със сирена …