Айро-коняк
Добави към моето меню
Айро-коняк
рецепта за домашно приготвено питие
рецепта Магдалена Малоир
Шоколадова кошничка със сметанов сладолед и чаша студен, домашно приготвен айро-коняк.
Продукти
3-4 жълтъка (от пресни яйца),
70 г захар,
1 литър прясно мляко,
50 г какао,
1-2 праха ванилия,
200мл коняк.
Приготвяне на домашен Айро-коняк
Какаото се размива на кашичка с 2-3 суп.лъж. гореща вода. Жълтъците с ванилията се разбиват много добре.
В съд се загрява млякото със захарта до разтварянето й.
Към жълтъците се добавя с разбиване, какаото и малко по малко, топлото мляко.
След получаване на хомогенна течност се добавя и коняка, който може да бъде заменен с друг силен алкохол (уиски или водка).
Получената течност се прецежда поне 2 пъти през марля или тензух.
Бутилира се и се съхранява в хладилник. Консумира се в рамките на 1 месец.