Последни Рецепти
Последни Статии

Ако искате да отслабнете пийте вода

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

22 март е Световен ден на водата. Това е повод за поста. Ето няколко факти:

– Водата съставлява между 60 и 70% от човешкото тяло, като количеството варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа 42 литра вода. Две трети от тази вода се намира в клетките.

– Човек може да оцелее до един месец без храна, но без вода – само около седмица.

– Здравните експерти обикновено препоръчват човек да пие около 2 литра вода дневно. Недостатъчната консумация на вода е рисков фактор за развитието на различни типове рак. Хидратацията е изключително важна за кръвообращението, за да могат по-голям брой клетки на имунната система да достигат до увредени тъкани.

– Недостигът на вода е водещата причина за чувството на умора през деня.

water drink pix deca

Липсата на достатъчно вода пречи на диетите
Диетите често не дават желания резултат и учени от Калифорнийски университет посочват, че ключов момент, дори при най-строги ограничения от храна, е достатъчното количество вода.
Проучвания са показали, че липсата на вода прави неефективни системи на хранене като средиземноморска диета.

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?
Препоръките на здравните експерти е: Човек трябва да изпива минимум по 30 мл вода на всеки килограм от теглото си. Ако теглото ви е 60 кг, това прави 1,8 л вода

Може да следвате правилото 8×8. Да изпивате всеки ден 8 чаши по 8 унции (една унция е около 240 мл вода). Това възлиза на 2 литра вода на ден – количеството, от което тялото ви се нуждае, ако искате да бъдете в добра форма и да отслабнете.

water drink pix chasha

Разбира се, фактори като килограми, спортна активност, начин на хранене и сън също трябва да бъдат взети под внимание. Винаги пийте вода преди, по време и след тренировка. (Ако карате активно колело или тичате повече от 5 км сте установили колко е важно да носите вода със себе си) Дехидратацията след тренировка води до главоболие и световъртеж.

Водата не е единствената течност, която приемате през деня. Супи, фреш, сокове, чай, както и хранене със сочни плодове и зеленчуци – краставици, домати, праскови, дини, портокали и други – всички тези храни и напитки са източници на вода.

От бира и други алкохолни напитки се напълнява, затова те трябва да се избягват. Бъдете особени внимателно с коктейли и други сладки питиета – съдържат много калории.

Колко вода ще пиете зависи и от сезона. През лятото приемът на течности е много по-голям. Може да си приготвяте студен чай без подсладител – може да бъде зелен чай, джинджилов, мента и лайка. В Барселона има чешми навсякъде, в града, в околностите, на плажа. Водата е ценна и чешмите са с бутон, натискаш, наливаш и спира, не се хаби и капка. На почит е чай от анасон или лайка и анасон, както и артишок, царевична свила (билка е!), полски хвощ, розмарин и др. Чрез тях бързо се освобождават задържаните течности и токсини, без да се нарушава естественият воден баланс на тяло.

Още една причина да пиете вода. Отпадните продукти и токсините задържат водата в тъканите. Тъканта подпухва и може да развиете целулит, както и да подпухвате и да ви се образуват торбчики под очите.

water drink pix fruit
Основните правила за прием на вода са:
– Пийте вода, дори когато не сте жадни. Усещането за жажда означава, че вашите органи изпращат сигнал към мозъка – тоест вие вече сте малко дехидратирани.
– Пийте вода съзнателно през целия ден. Създайте си този навик. Има дори мобилни приложения, които могат да ви подсещат да пиете вода на всеки час. (В момента имам такава апликация и получавам нотификации)
– Механизмът, регулиращ жаждата, при някои хора е толкова слаб, че тя често се бърка с глад. Затова когато почувствате глад изпийте чаша вода. Това е работещ съвет когато искате да отслабнете.
– Когато тренирате, имате нужда от допълнително вода. Пийте вода преди, по време и след тренировка.
– Ако чистата вода не ви е по вкуса, използвайте лимон, мента или цитрусови плодове, за да я овкусите.
– Ако не пиете достатъчно вода, метаболизмът се забавя с 2-3%, което води до напълняване с около килограм годишно.

Намаляването на водата се препоръчва само по лекарско предписание. Обикновено то се прилага при хипертоници, лица с бъбречна недостатъчност или при хормонални заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории