Последни Рецепти
Последни Статии

Как да почистим хладилника

Добавено в Готварски техники, Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

Хладилникът е повече от необходимост и това е уред, който го има във всеки дом. Оказва се, че е важно как се поддържа чистота в него, как се подреждат храните в него, как се поддържа с по-малко лед (от това зависи и колко ток ще платим)

Отделението за зеленчуци в хладилника е едно от най-мръсните места в кухнята, като на квадратен сантиметър в него се таят 8000 бактерии, пиши в. “Дейли мейл”, позовавайки се на научно изследване.
Това е 750 пъти повече от безопасното за хората.

Без бактерии не можем да живеем. Те са около нас и са ни необходими както въздуха и водата. Някои от тях са полезни, повечето са безвредни, но има и такива, които са опасни, особено ако ги оставим да си виреят на воля.
Сред тези бактерии може да има опасни, като салмонела, Е. коли, листерия, особено ако се случва зеленчуците да гният.
Внасяме ги неусетно вътре в хладилника – с неизмитите плодове и зеленчуци, със суровото месо, с бутилките, които първо седят на пода в магазина, после на пода в колата, а накрая в хладилника, точно до яденето, което сте прибрали.

refrigerator 1

Препоръките са хладилникът да се чисти поне веднъж месечно с топла вода и сапун, особено отделенията за плодове и зеленчуци. Ето няколко проверени съвети как хладилникът да бъде едно място от където да си извадим храна, без да си задаваме въпроса дали е наред или не е.

В стъпки:
– Освободете хладилника. Извадете абсолютно всичко от него и прегледайте внимателно едно по едно какво държите в хладулника
– Извадете чекмеджетата и рафтовете (с тях е малко трудно, но трябва да са чисти!). Измийте ги старателно в мивката или в банята с вода и препарат (ползвам препарата за миене на чинии). Избършете ги, не трябва да има влага, защото ще се образува конденз.
– Подредете продуктите в хладилника. Помислете кое колко често използвате за да сложите на най-удобно място продуктите, които ползвате най-често. Всички храни трябва да са видими и достъпни. Това е ценно място, а не за съхранение на продукти, които няма да ядете.
– Почистете хладилника и отвън
– Погледнете настройките за работа на хладилника. Температурата трябва да бъде 5 градуса или по-ниска, за да не се развиват бактерии

Фризерът се почиства по същия начин.
Много важно е да не се образува лед, защото това се отразява на сметката за ток и намалява използваното пространство.
– Извадете всички продукти
– Почистете фризера от лед. Може да се наложи размразяване, затова го изключете от захранването.
– Измийте фризера. Подредете само продукти, които са в срок – слагайте етикети с дата и съдържание.

– Почиствайте редовно с оцет
Виненият оцет действа върху бактериите и при ниски температури. Достатъчно е в купа с хладка вода да сипете 4-5 с.л. оцет и да избършете с гъба. Не подминавайте етажерките на вратата и дъното на хладилника, под контейнерите за зеленчуци. Тези контейнери трябва да се следят редовни, да се преподреждат за да не застояват продукти в тях или да се образува вода под тях.

– Не дръжте развалени продукти в хладилника
Следете редовно сроковете на годност на различните продукти. Понякога се случва някой изоставен морков да престои в дъното на хладилника докато изцяло загуби първоначалния си вид. А това значи много, много бактерии. Не оставяйте отворени кофички от мляко или да застоява последното парче колбас.

– Опаковките са мръсни
Махайте опаковките на всички стоки, вадете ги от пликовете и разопаковайте когато е възможно. Когато не е, като бутилките с напитки например, избърсвайте с оцет преди да наредите в хладилника.
Инвестицията в качествени кутии за съхранение е оправдана – така може да виждаме какво има в тях, няма да се смесват вкусове и аромати.

– Избягвайте прехвърлянето на бактерии между храните
Опаковайте и дръжте разделени сурови и сготвени храни. Сготвената храна е по-безопасна от гледна точка на бактериите, докато върху суровата храна все още има какви ли не невидими организми.
Всяко ястие трябва да се прибира в хладилника само когато е в добре затворен съд или покрито с домакинско фолио.

refrigerator
– Спазвайте срока на годност
На опаковките има отбелязани два срока на годност – в затворено състояние и след отваряне. Вторият, естествено, е по-къс. Дори храната да не е с променен вкус, ако е преседяла повече от 24 часа в хладилника, в нея вече са се заселили бактерии.
Може да е трудно докато се създаде като навик, но пести време и нерви и пари: Пазарувайте по списък, без да се застъпват и застояват храните.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории