Последни Рецепти
Последни Статии

Имен ден Александра

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честит имен ден на Александър и Александра!

Името Александър означава – мъжествен, защитник на мъжете. Празнуват Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко

Те имат възможност да избират кога да празнуват своя имен ден
– На 30 август Православната църква почита паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски
– На 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски (по стар стил умира на 14 ноември 1263 г.), като денят е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров – Храм-паметникът Свети Александър Невски в София.

цвете

Историята на княз Ал Невски
Името Александър означава защитник на мъжете, означава и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. През 1236 той е избран от жителите на Новгород за княз.
Едва 20-годишен Александър Невски ръководи военните действия на Новгород срещу Швеция.
Ал Невски е смятан за една от най-важните фигури на средновековна Русия и управлението му се разглежда като начална точка на формиране на рускиия етнос.

Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с помощта на Бога Александър спечелил битката. Затова го нарекли Александър Невски.
По-късно Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Той бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата и упованието към Бога и по време на своето управление извършил много добри дела за своя народ и за Църквата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории