Последни Рецепти
Последни Статии

Ханс Кристиян Андерсен

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Детските приказки
на Ханс Криатиян Андерсен
и Световен ден на детската книга

Ханс Криатиян Андерсен е роден на 2 април 1805 г. в град Оденсе на остров Фюн, Дания. Още в детството си започва да мечтае и да съчинява истории, да поставя импровизирани куклени пиеси у дома.
През 1816 г., още 11-годишен започва като чирак при обущар, а след това да работи в цигарена фабрика. На 14 години пристига в Копенхаген, столицата на Дания. Започва да работи в Кралския таеатър, където изпълнява второсптепенни роли.
В същото време Андерсен пише пиеса в 5 действия и изпраща писмо до краля, в което моли за финансиране на постановката й. Благодарение на краля Андерсен започва да учи. През 1827 г завършва образованието си.

През 1829 г. е публикуван разказа му във фантастичен стил “Пешеходна разходка от канала Холмен до източния край на Амагер” През 1835 г. известност му носят “Приказките“. Праз 1839 и 1845 са издаде 2 и 3 част на приказките на Андерсен.
1231
снимка: Десислава Свиленова, Паметникът на Ханс Кристиян Андерсен в Копенхаген

През 1840 г. е публикуван сборника “Книга с картинки без картинки” През 1847 г. писателият заминава за Англия. По Коледа на 1872 г. Андерсен пише последната си приказка.
Андерсен почива на 4 август 1875 г. Погребан е в гробището Асистенс в Копенхаген.

Световна слава на Андерсен носят приказкие “Грозното патенце”, “Принцесата и граховото зърно”, “Диви лебеди”, “Малката кибритопродавачка”, “Малката русалка”, “Палечка”, “Храбирят оловен войник” и много други, с които е порастнало не едно поколение. “Новите дрехи на царя” оставят и до днес една от най-силните гротески на управляващите. Още докато е жив Андерсен неговите книги са преведени на много езици.

От 1967 г рожденният ден на великия разказвач на приказки се отбелязва Международния ден на детската книга.
(International Children’s Book Day).
На този ден се подчертава значението на книгите и това, че още от ранна възраст трябва да се четат книги. Кои са добрите детски книги, тези, които формират диховния и интелектулания облик на нашите деца.

1232

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории