Последни Рецепти
Последни Статии

Най-добрият природен антидепресант

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Рибата е най-добрият природен антидепресант
установи европейско проучване, публикувано във в. „Дейли мейл“. Мъжете, които редовно консумират рибни продукти, намаляват риска от депресия с 20%, а жените – с 16%. Специалистите установиха, че омега-3 мастните киселини променят структурата на мембраната на мозъка.

cipura na furna 2
Ципура на фурна

Тези съставки, на които са богати рибните продукти, променят работата на невротрансмитерите серотонин и допамин, които играят роля в депресивните състояние. Висококачествените протеини, витамини и минерали, които се намират в обитателите на реките и моретата, помагат да се избегне заболяването. То засяга около 350 милиона души по света.
Досега лекарите знаеха, че хранителният режим е тясно свързан с риска от депресия. За да бъде избегнат, специалистите препоръчваха консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.

Но европейските учени насочиха усилията си към изследването на един компонент – рибните продукти. Те анализираха 16 публикации и 26 изследвания от периода 2001-2014 година, обхванали 150 278 души. От проучването им обаче не става ясно колко риба трябва да бъде консумирана всяка седмица и по какъв начин да бъде приготвена.

Изследването е публикувано в британското списание „Епидемиология и обществено здраве“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории