Средизиморска салата “Антипасти”
Добави към моето меню
Средизиморска салата “Антипасти”
рецепта за салата от италианската кухня
7-8 листа радичио (червена цикория)
7-8 листа маруля
няколко листа рукола (предава приятно горчив маслен вкус)
100 гр прошуто (филе)
2 домата
1 с.л. зехтин
лимонов сок на вкус
пармезан за поръсване
* Листата маруля, радичио и рукола се измиват и накъсват (нарязват) в голяма купа;
* Доматите се нарязват на малки кубчета и се прибавят в купата. Овкусява се със зехтин и лимонов сок и се разбърква;
* Добавя се прошутото (свинско пушено филе) и се поръсва с пармезан
Салатата може да бъде приготвена и само със зелена салата, но радичио (червена цикория) придава и различен червен цвят на салатата, а рукола (се предлага в големите магазини) предава по-пиканетен вкус – леко горчив, маслен като на ядки вкус. Важно е листата рукола да са свежи и млади, защото колкото израства растението вкуса му се засилва и започва да горчи.
думата “антипасти” дълго време звучеше интерсно за мен, какво е, кое италианците наричат “антипасти” по името предполагах, че трябва да е обратното на паста, но се оказа, че е това, което се яде преди пастата.
Антипасто или антипасти antipasto е вид закуска в италианската кухня.
В италианска кухня под името антипасти се разбират много топли и студени закуски – мариновани в зехтин зеленчуци, колбаси, капрезе (3 цветната салата символ на Италия червено – от доматите, бяло – моцарела, зелено – босилек), маслини, запечени зеленчуци на скара, сирена, морски дарове (октоподи), пресни плодове.
Антипасти включва задължително хляб (чабата) и качествен зехтин (Virgin olive oil)