Последни Рецепти
Последни Статии

Пънчета от тиквички

Добавено в Българска кухня, Ястия с кайма

Добави към моето меню

Пънчета от тиквички
рецепта за пълнение тиквички с ориз, кайма и копър

4 тиквички
1 ч.ч. ориз
500 гр. кайма
1 глава кромид лук
1 домат
1 морков
2 – 3 скилидки чесън
черен пипер на вкус
1 с.л. олио

копър за поръсване

за заливката 1
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
копър за поръсване

или за заливка 2

2 домата
2 скилидки чесън

* Избират се тиквички, които са по-млади и с по-правилна форма. И се срязват на пънчета с височина около 10 см, като едната страна може да се срежат по диагонал;
* С малка лъжичка се издълбават за да станат като чашки и се поставят в тава с равната част отдолу;
* Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават с 1 с.л. олио и малко вода;
* Добавя се настъргания домат и морков, когато сместа заври се и добавя каймата, когато каймата си смени цвета, т.е. вече се е запържила леко се добавя издълбаната част от тиквичките и се разбърква;
* Тогава се добавя ориза и около 50 мл вода, овкусява се с черен пипер и се задушава докато ориза поеме водата;
* С така приготвената плънка се пълнят пънчетата от тиквички, налива се 200 мл вода и се пекат във фурна на 200 градуса. Ако ви е останала от плънката я сложете между тикчичките;
* Когато тиквичките са почти готови се добавя заливка по избор
– заливката с яйца се приготвя като се смесят киселото мляко, яйцата и брашното, разтворено в 2-3 с.л. вода;
– заливката с домати се приготвя като доматите се настържат на ренде и се прибави нарязания на ситно чесън.

Ястието се поднася топло, поръсено със ситно нарязан копър.
Идея: Рецептата може да бъде приготвена и без кайма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории