Последни Рецепти
Последни Статии

Пай с ябълки

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Пай с ябълки
Рецепта споделена от Toshka Ivanova

apple pie pleten

Продукти
2 яйца
200 г студено масло
3 с.л. захар
450 г Брашно, допълнително брашно за доомесването и разточването
1 п. бакпулвер (10 г)

Начин на приготвяне
• Брашното се пресява в купа и се смесва с бакпулвера. Добавя се захарта, леко разбитите яйца и маслото нарязано на парченца.
• Замесва се меко еластично тесто, което прибираме в хладилника, до момента в който сме готови с плънката на пая.

Продукти за плънката:
1 ч.ч. орехи, едро нарязани
2 с.л. масло
1 с..л. канела
1/2 ч.ч. захар
1 кг почистени и нарязани на тънки резени ябълки

Начин на приготвяне
• В тенджера се слагат захарта, маслото и ябълките и се задушават до лекото омекване на плодовете. Накрая се добавят орехите и канелата. Всичко се обърква добре и се сваля от огъня за да поизстине сместа.
• Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Приготвя се най-добре тортена форма с отделящи се стени за по-лесно изваждане на сладкиша.
• Тестото се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма. Точно тя се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от този на формата, за да се изградят и стеничките на пая.
• Разточеното тесто се навива на точилката за по-лесно и се полага в тавичката.
• По-малката топка тесто също се разточва и се изрязват лентички за покриване на пая. Може и да покриете целия пай с ябълки ако решите. Аз се спрях на лентички и с останалото ми малко тест оформих няколко розички и листенца.
• Плънката се изсипва във формата и се нареждат лентичките като се оформя решетка.
• Сладкиша се пече около половин час или до порозовяване на решетката. След като изстине може да се поръси с пудра захар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории