Пирдопски тутманик
Добави към моето меню
Пирдопски тутманик
Рецепта споделена от Valentina Ivanova
Рецепта от този край, споделена и разказана като отговор на въпроса на Tanya Ilieva „ Аз съм от Пирдоп…баба правеше т.нар “стутан тутманик” имаш ли рецептата, от години я издирвам!!!“
Продукти
1 кг брашно, допълнително за доомесване
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
300 мл хладка вода
За плънката
300 г сирене
125 г масло (мас или маргарин)
Начин на приготвяне
• Брашното се пресява и се прави кладенче. Добавя се 1 ч.л. сода, угасена в 1 с.л. оцер, 1 ч.л. сол и хладката вода (300 мл)
• Замесваме меко тесто, което оставяме да си „почине“ около 30 ми
• Тестото се разделя на 10 топки, които разтегляме, като ги потапяме предварително в разтопено масло, за да може да се дърпат.
• Поръсваме с масло и сирене – БОГАТО. Отгоре слагаме следващата и т.н.
• Когато сме сложили последната, завиваме тутманика на “плик”, обръщаме с отвора надолу, разплескваме го и правим по средата “кладенче”, в което сипваме останалото масло и печем на 180 градудуса за около 40 мин.
• Като се изпече – поръсваме с вода и завиваме с вестник и кърпа. Води се “клисав тутманик”, но е много вкусен! Пробвайте!”