Ябълков сладкиш с орехи и стафиди
Добави към моето меню
Ябълков спас
Ябълков сладкиш с орехи и стафиди
рецепта за сладкиш с ябълки, грозде и стафиди – вкусно
По стар стил Преображение Господне е на 19 август, по нов на 6 август. Настъпването на есента, обръщането на времето е по-логично да бъде на 19 август – тогава нощите стават студени и излизат студените течения в морето. По стара традиция за празника се приготвя сладкиш с ябълки. В Русия го наричат “Ябълков Спас”. Нашата традиция повелява да се поднасят ябълки и първото за годината грозде.
за тестото:
100 гр краве масло
1 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
настъргана лимонова кора
за плънката:
2 ябълки
8 с.л. овесени трици
50 гр краве масло
100 гр орехови ядки
100 гр стафиди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ром
* Брашното се пресява и се смесва със захарта. Замесва се маслено тесто като се прибавят 2-3 с.л. студена вода и с настърганата кора на лимона;
* Завива се с домакинско фолио и се слага в хладилника за 30 мин. за да стегне;
* Разстила се в тава за печене, като се повдига по краищата за да се образува ръб. (тестото може и да се разточи с диаметър по-голям от този на тавата) И се слага за още 30 мин в хладилника;
* Стафидите се заливат с 1 с.л. ром и 2 с.л. гореща вода;
* Ябълките се режат на тънки филиики и се смесват с набъбналите стафиди;
* Овесените трици се смесват с половината захар и маслото и се прави на трохи. (Баба ми го приготвяше с брашно 1 ч.ч. или толкова брашно, че да стане плътно тесто, което може да се настържи на едро ренде.)
* Върху студеното маслено тесто в тавичката се нареждат като ветрило ябълките и се поръсват с останалата захар и прасно изцеден лимонов сок. Отгоре се поръсва с маслените трохи от овесените трици (или се стърже на ренде масленото тесто);
* Сладкиша се поръсва със счукани орехови ядки;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 мин, до златисто.
овесените трици са много удачни, когато се влагат в някои рецепти