Пълнени тиквички с гъби и ориз
Добави към моето меню
Пълнени тиквички с гъби и ориз
рецепта за тиквички с ароматна плънка от гъби, лук и подправки
4 тиквички
200 гр пресни печурки
1 глава кромид лук
1 морков
3 – 4 стръка магданоз
2 стръка копър
1 морков
1 ч. ч. ориз (200 гр)
2 с. л. олио
* Лукът се нарязва на ситно, гъбките на филийки и се задушават в дълбок тиган уок с загрятото до пушек олио. Сотират се около 7-8 мин.;
* Моркова се настъргва на ренде и се прибавя в тигана и се разбърква;
* Тиквичките (избират се по-млади с правилна форма) се разрязват по дължина на 2 половини. Вътрешността се издълбава с помощта на лъжичка. Ако е необдодимо издълбаната сърцевина на тиквичките се нарязва на ситно и се прибавя към гъбите и лука;
* Зеленчуците се разбъркват и се оставят на огъня около 4-5 мин, докато тиквичките си пуснат водата и се изпари. Тогава се добавя ориза и се разбърква. Наливат се 2 ч.ч. топла вода. Оставя се на тих огън докато ориза поеме водата;
* Оризовата смес се овкусява с нарязан на ситно копър и магданоз и с нея се пълнят издълбаните тиквички;
* Подреждат се в тава, в която се налива 1 ч.ч. топла вода и се пекат на 200 градуса около 30 мин, до готовност.
Могат да се поднесат топли и студени – еднакво вкусни са.