Последни Рецепти
Последни Статии

Кайсия

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Кайсия

Избрани рецепти с кайсия. Любими кулинарни изпълнения с кайсии:

За родина на кайсията се смятат планините Тяншаи. В диво състояние кайсията се среща в Китай, където е било известана повече от 2000 г пр.не.е. Днес кайисия се отглаежда в Южна Европа, Сртедна Азия, Южна Африка и Калифорния. У нас кайсия се отглежда в Силистренско, Русе и Варна. Познати са над 120 сорта кайсия. Най-разпространените сортове на нашия пазар са Ранна силистренска, Едра ранна и Унгарска.

* Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари – глюкоза, фруктоза, малтоза. Съдържат и значително количество витамини от групата на В, Е, ПП, каротин.

* Кайсията е високо дърво, понякога по-високо от 15 м. Листата и са яйцевидни, назъбени, на дълги червени дръжки с тясно улейче отгоре. Цветовете и са със съвсем къси дръжки, светлорозови или бели и се развиват преди листата.

* Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, компоти, сладка и мармалади. Благодарение на съдържанието на пектин от тях се получава превъзходно сладко без да се добавят допълнителни желиращи вещества.

Плодовете на кайсията съдържат органични киселини, витамин В1, В2, В15, С, каротин, фолиева киселина, калиеви, калциеви, железни, медни, йодни, кобалтови и цинкови соли.
Установено е, че 100 г плодове са незаменими за хора, страдащи от малокръвие.
Сокът от кайсии и сушените плодове са полезни за бременни жени за хора с бъбречни проблеми и сърдечносъдови заболявания.
Системната употреба на кайсии предпазва от заболявания на щитовидната жлеза.
Много добре е кайсиите да се включват в детското меню заради високото съдържание на каротин, който е особено важен за подрастващия организъм.
Капризните кайсии могат да се съхраняват 2-3 дни при стайна температура, а в сухо, студено и тъмно помещение – до З седмици.
Хубавите кайсии са с интензивен жълт или оранжев цвят, без кафяви петна и вдлъбнатини.
Ядките им също са много вкусни и много домакини при правенето на кайсиеви компоти, пускат по 3-1 4 ядки за аромат.

Рецепти с кайсии

Пюре от кайсии
Компот от кайсии
Сладко от кайсии
Подправка от кайсии
Крем “Кайсия”
Баварски крем с кайсии
Кайсии с босилково желе
Кайсиева торта
Кекс с кайсии
Коктейл със сок от кайсии
Пита с кайсии – І вид

Полезни съвети за кайсии
На латински език името на плода означава “скъпоценен” – наречени са така, защото узряват най-рано от всички летни плодове.

Как да избирате кайсии?
Търсете плодове със закръглена форма и колкото се може по-златист цвят. Петънца по повърхността не се отразяват върху вкуса, освен ако кората на плода не е повредена.
Избягвайте плодове, които са бледо жълти, зеленикаво – жълти и много твърди. Полу-узрелият плод има най-добър вкус, но трябва да се консумира ведната.

Как да съхранявате кайсии?
Оставете кайсиите да узреят на стайна температура, докато поддадат при лек натиск. Съхранявайте узрели, не измити плодове до 2 дни в хладилник, в хартиен или найлонов плик.

Как да гупотребяваме кайсии?
– Просто изплакнете плода, за да го ядете от ръка.
– Нарежете го на парчета, за да приготвите плодова салата.
– Пасирайте, за да приготвите пюре или плодов сос.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории