Последни Рецепти
Последни Статии

пикник

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Само да се покаже слънцето през облаците, да спрат дъждовете и отиваме на пикник. Закуска на тревата, обяд на плажа или край реката, а вечерта барбекю на светлина и топлина от лагерния огън…
Обожавам това време. Обожавам пикника …. но не така както ходят туристите на Витоша, само не и така, не с колата до последно по пътя и на 5 м в тревата. Пикника е свързан с движение, той е връзка с природата, слънцето и онази приятна умора от пътя към покорения връх.

пикник

пикник

Обожавам пикника, но с това непредсказуемо време когато не знаем кога ще вали и кога ще бъде горещо, планирането е сложно, затова по-добре да хванем мига и да действаме спонтанно. В хладилника винаги ше се намерят необходимите продукти, с които да приготвим обеда и семейството да бъде щастливо.
Така че ние сме подготвени за един пикник, за един обед сред природата, може само да ни се наложи да купим от пазара свежа салата, плодове и сирена. Всичко това може да се яде без вилици и чинии, което със сигорност ще се хареса и на децата и на възрастните, храните, най-подходящи за пикник, са тези, които се ядат с пръсти.
Като алтернатива на класическите сандвичи, загънати в салфетка можете да вземете арабски питки, джобове, с разнообразни плънки, те така добре се съчетават с различни салати.
Изберете печени, пушени или варени меса – свинско, пилешко. Можете да купите готово печено на грил пиле, бутчета, наденички. Идеята да приготвите месото на скара под открито небе е примамлива, само от аромата може да се огладнее, тогава предварително в кутия овкусете с подравки и марината месото за скара, за да бъде готово.
Салатите е хубаво да ги измиете предварително листа маруля, домати или връзка малки доматчета чери, краставица, чушка. Подходящи са и малките царевички от буркан. Картофената салата със зелен лук и хрупкавите чушки, пълнени със сиренеили извара са идеални за целта.
Като добавка към храната, вземете в кошницата за пикник подправки, майонезен сос, кетчуп или горчица.
За хляба можете да избирате между франзели, земели, арабски питки. Избягвайте големите самуни хляб. Ако правите скара може да препечете филии хляб или мали питки и лук, разрязан на филии, така препечени стават неотменима част и до опълнение.

А десерт? правилото е – колкото се може повече плодове! свежи плодове през лятото или шепа сушени плодове, халва за енергия, през лятото в планината най-хубавия десерт е набраната шепа горски ягоди.

Какви напитки да вземем за пикника? освен студена изворна вода. Вода трябва да носите задължително. Подходящи напитки са приготвени от разбити плодове, студен чай, плодов сок, комбиниран със сода, айрян.

Не забравяйте бутилката с хубаво червено вино, ако пикника който организирате позволява. Чаша червено вино или бира са класически завършек за разговор край лагерния огън

Когато тръгваме на пикник е хубаво цялата храна да се сложи в кошница или да се разпредели по раниците и да не забравим чаши, нож и отварачка, защото Tайната на хубавия пикник е в правилното планиране, простотата и доброто опаковане на храната.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории