Последни Рецепти
Последни Статии

Архангелова задушница

Добавено в Дом & Семесйтво, Празници

Добави към моето меню

Архангелова задушница
На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност към загиналите в редовете на Българската армия

zadushnica 1

Църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден /7 ноември/.
Тя е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година.
На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.
Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да “ядат и пият”. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

zadushnica
картината: Задушница. Художник: Пенчо Георгиев, 1927 година

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

7.11.2009

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории