Питки с яйца и сирене
Добави към моето меню
Питки с яйца и сирене
Рецепта за вкусна закуска в традицията на българската кухня – малки питки с плънка от яйце и сирене, посиспани със сусам и изпечени до златисто във фурната
2 яйца
1 ч.л.захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
около 1 кг брашно
1 пакетче мая
2 с.л. олио
за поръсване
1 с.л.олио
2 с.л. сусам за поръсване
за плънката
200 гр сирене
2 яйца
* Маята се разтваря с хладкото мляко, 1 ч.л. захар и 5-6 с.л. брашно и се оставя да шупне;
* Замесва се меко еластично тесто, като се добавят и яйцата без единия жълтък;
* Тестото се оставя да втаса около 40мин, след което се разточва на тънка кора. Изрязават се кръгове с по-голяма чаша;
* Във всеки кръг се слага плънка от и се прегъва на две. краищата се притискат.Може да се използва и уред, има едни пластмасови формички, ще кача снимка;
* Подреждат се в тава, леко намазана с олио, като се оставя разстояние. Жълтъкът се разбива и се намазват, посипват се със сусам;
* Оставят се да втасат около 40 мин още и се пекат на средна фурна на 190 градуса до готовност;
* Когато изстинат се загъват с мека кърпа.
Вкусни са и след като се затплят в микровълнова фурна.
shte opitamm da napravya