Ароматът на слънцето
Добави към моето меню
Под мотото „Ароматът на слънцето“ България показва най-доброто от българското земеделие
От 19 до 28 януари Берлин за 83-ти път е домакин на Международната зелена седмица. Основаният през 1926 г. панаир се слави като водещо изложение за храни, селско стопанство и градинарство в света. Наричат Международната зелена седмица „Давос на аграрния бизнес“. Програмата обхваща над 300 форуми, семинари и конгреси, посветени на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, развитието на селските райони и биогоривата. Тази година на форума си дават среща 80 министри на земеделието от цял свят, за да дискутират перспективите за развитие в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.
Основна тема ще бъде подобряването на условията на живот на селскостопанските животни, не само в развитите индустриални държави, а в целия свят.
България, като страна партньор тази година, има уникалната възможност да представи своите постижения в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия пред половин милион посетители на изложението в Берлин. 62 български фирми показват традиционни български продукти, много от които био сертифицирани. Посетителите имат възможността да се насладят на вкусните български храни и напитки, био-зеленчуци и плодове, конфитюри, сладка и тахани, лютеница, месни продукти – филета и луканки, сирена от краве, козе или биволско мляко, вина, ракии, бира и сокове.
Гостите на самостоятелната българска палата с площ от 1600 кв.м. ще бъдат изненадани да опитат най-различни видове биологичен пчелен мед. Има дори мед с цветчета от рози, засилващ имунната система и високо ценен в Япония и Китай.
Богатата гама от козметични продукти на основата на лавандула и българското розово масло– неизменна съставна част на изтънчени световноизвестни парфюми, няма да остави дамите безразлични. Може би най-подходящо за студения берлински януари и любителите на виното ще е да приключат разходката из българската палата с чаша хубаво българско вино от традиционните за страната ни сортове – „Мавруд“, „Ранна мелнишка лоза“ или „Мелник 55“, „Рубин“, „Червен мискет“, уловили слънцето и аромата на България.
България има какво да покаже на света. Доказа го и при откриването на Зелената седмица на 18 януари пред 3000 официални гости. Богатата културно-музикална програма започна с внушително мултимедийно шоу, пресъздаващо излитането на международните космически станции Voyager 1 и 2 от космическия център Cape Canaveral със златен диск да борда, от който наред с други гласове и звуци от земята звучи българската песен „Излел е Делю хайдутин“. Настроението на публиката повдигнаха талантливите танцьори от ансамбъл „Българе“ с динамичните шопски хора.
Че класиката, традицията и модерното могат отлично да си партнират, показаха „Квартет интро“ със студенти от Музикалната академия в Пловдив, както и оперната певица и световна шампионка по битбокс Адриана Николова-Печенката. Впечатляващата смесицата от музикални светове накара залата да затаи дъх или бурно да аплодира изпълнителите от България.
За кулинарната част на официалното откриване на Зелената седмица в Берлин се бяха погрижили талантливи български готвачи. Гостите опитаха традиционни гозби, които всяко българско семейство слага на трапезата – лозови и зелеви сърми, печено прасенце, кебапчета, кюфтета и суджук. Не липсваха и прочутата шопска салата и български сирена. Кисело мляко с боровинки, баклава и печена тиква с орехи – това бяха сладките изкушения за гостите.
Богатството на културата и ароматът на слънцето, поднесен чрез кулинарията, събрани в една вечер – вечерта на България в Берлин!
Снимки: gruenewoche.de