Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при артрит

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Остеоартрит – симптоми и лечение
Редовното движение и спортът са най-добрата профилактика, съчетани със здравословното хранене

Хранене при артрит
Неправилното хранене, още от детските години може да ни докара сериозни проблеми със ставите, когато остареем, твърдят лекарите. Опасността е особено голяма за хора, чиито родители имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Студеното море също е враг за костите и ставите.
Влагата и студът докарват ревматизъм, артрит и шипове.
Затова пък, ако ходите редовно на почивка край морето през лятото, можете да закалите ставите и костите.

Грипът и настинките
са другата предпоставка за развитие на подобни заболявания

Всички тези фактори, съчетани с наследствена предразположеност, могат да докарат много неприятности на хората, да ги вкарат в инвалидна количка или дори да причинят смърт.

artrit 1

Повече от една четвърт от българите имат болни кости и стави. Най-много – 1,6 млн. души, са с по една болна става. Над 400 000 човека са с изтъняващи и чупливи кости. Тежка форма на артрит пък имат над 120 000 българи. Най-опасните ревматоидни заболявания, които засягат всички органи и системи, са бич за 10 000 души у нас. Жените и мъжете страдат еднакво често от шипове, дамска болест е ревматоидният артрит, а подаграта е заболяването на господата.

Правилното хранене още от детството и умереният спорт са най-добрата профилактика
.
Задължително трябва да заложите на нея, ако някой от родителите ви има ревматоидно заболяване, според ревматологът проф. Рашо Рашков. Страдащите от тези болести у нас се лекуват некачествено, според него. Отпускат се шест-седем пъти по-малко пари, отколкото са нужни. Лекарите са принудени да спестяват изследванията и да поставят диагнозата на око. Хапчетата, които пият болните, са само най-евтините и в повечето случаи са неефективни, допълни той.

Остеоартритът – симптоми и лечение
Остеоартритът е известен като дегенеративно заболяване, поразяващо ставите и е най-разпространената сред всички болести на опорно-двигателния апарат.
Той се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата стават незащитени и това предизвиква възпаление и болка.
За разлика от другите видове артрит, остеоартритът не е системно заболяване. Най-често той засяга по-малките стави на пръстите, стъпалата, коленете и тазобедрените стави, както и тези на гръбнака.
Най-често срещаните симптоми на остеоартрита са болки в една или няколко стави, изтръпване и нарушение на подвижността. Изтръпването на крайниците често възниква при продължителна липса на физическа активност (дълго седене, нощен сън) и се облекчава след раздвижване.
Изостряне на болката се наблюдава в периоди на повишена влажност, след интензивно натоварване, но преди всичко през нощта.
Според прогресирането на заболяването болният се оплаква дори в състояние на покой, което е причина за нарушения в съня.
Остеоартритите могат да предизвикат крепитация (пукане) в ставите по време на движение.

Как се лекува?
Физическите упражнения значително подобряват състоянието на болния от остеоартрит. Те могат да отсрочат началото на лекарствената терапия, която трябва да бъде назначена задължително от специалист, след съответния преглед.
Редовното раздвижването може да намали болката, изтръпването, да увеличи подвижността, да заздрави мускулите и с това да подобри общото състояние. За болните от остеоартрит са благаприятни 3 вида физическа активност:
упражнения за подвижност на ставите,
упражнения за укрепване на мускулите и
динамични упражнения.

Плуването е най-препоръчвания спорт, докато бягането не е желателно

artrit 4

Храните, които помагат при артрит

Плодове с високо съдържание на витамин С: ягоди, киви, праскови, манго, пъпеш, папая и ябълки.

Зеленчуци с високо съдържание на бета-каротин и витамин С: зеле, тиква, сладки картофи, броколи, спанак, брюкселско зеле, чушки.

Риба – източник на омега-3 мастни киселини и витамин Е. Най-полезните видове са: сьомга, риба тон, скумрия, сардела, херинга, пъстърва.

Ядки – богати на мастни киселини и витамин Е: орех, бразилски орех, бадеми, слънчогледово, ленено и тиквено семе.

– Леща, кафяв ориз и пълнозърнест хляб

Подправки с противовъзпалителното действие: куркума, джинджифил, чесън и ябълки.

Изграждането на меню, богато на тези плодукти, е особено подходящо при ревматоиден артрит, остеоратрит и подагра.
При подагра е препоръчително да се избягват богатите на белтъчини храни и пурини, като бобови култури, месо, млечни произведения, както и домати, кафе, чай, шоколад, пържени храни, продукти с консерванти и добавки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории