Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при артрит

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Редовно движение и здравословно хранене са най-добрата профилактика при артрит.
Неправилното хранене, още от детските години може да доведе до сериозни проблеми със ставите, когато остареем. Опасността е особено голяма за хора, чиито родители имат проблеми с опорно-двигателния апарат..
Влагата и студът са фактори, които може да доведат до ревматизъм, артрит и шипове. Грипът и настинките са друга предпоставка за развитие на подобни заболявания.

12 октомври Световен ден за борба с артрита

artrit 4

Остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест е най-често срещаният вид артрит. е дегенеративно заболяване, което поразява ставите и е най-разпространената сред всички болести на опорно-двигателния апарат.
Той се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата стават незащитени и това предизвиква възпаление и болка.
За разлика от другите видове артрит, остеоартритът не е системно заболяване. Най-често той засяга по-малките стави на пръстите, стъпалата, коленете и тазобедрените стави, както и тези на гръбнака.
Най-често срещаните симптоми на остеоартрита са болки в една или няколко стави, изтръпване и нарушение на подвижността. Изтръпването на крайниците често възниква при продължителна липса на физическа активност (дълго седене, нощен сън) и се облекчава след раздвижване.
Изостряне на болката се наблюдава в периоди на повишена влажност, след интензивно натоварване, но преди всичко през нощта.
Физическите упражнения значително подобряват състоянието на болния от остеоартрит.
Редовното раздвижването може да намали болката, изтръпването, да увеличи подвижността, да заздрави мускулите и с това да подобри общото състояние. За болните от остеоартрит са благаприятни 3 вида физическа активност:
– упражнения за подвижност на ставите,
– упражнения за укрепване на мускулите
– динамични упражнения.
Плуването е най-препоръчвания спорт, а бягането не е желателно.

artrit 2

Храни, полезни при артрит
Някои храни могат да повлияят много добре на това състояние. Тези храни помагат за регенерацията на съединителната тъкан, борят се със свободните радикали, които увреждат тъканите и намаляват болката. Кои са те?
Сьомга. Сьомгата е отличен източник на здравословни мазнини. Това означава най-вече, че е богата на омега-3 мастни киселини. Сьомгата съдържа още калций, витамин D и фолиева киселина. Тези хранителни вещества помагат в лечението на артрит, болки, а са ефикасни и при сърдечносъдови заболявания, както и за намаляване на холестерола.
Банани. Бананите са известни с тяхното голямо количество калий. Той увеличава плътността на костите. Освен това този плод съдържа и магнезий, който е съществен за минерализацията на костите при пациенти с артрит.
Зелен чай. Зеленият чай има мощни противовъзпалителни свойства. Те помагат при пациенти с остеоартрит и ревматоиден артрит. Тези антиоксиданти се наричат полифеноли, за които е доказано, че са полезни в предотвратяването на голям брой заболявания, включително сърдечни болести и рак.
Леща. Лещата е много добър източник на фолиева киселина. Една порция леща на ден ще ви достави необходимите за организма фолати. Тя съдържа и големи количества растителни протеини, витамин В6, както и разтворими фибри. Всички тези вещества са изключително нужни за пациентите с артрит.
Тофу. Съдържа соев протеин, който е доказано ефективен при остеоартрит. Консумирането на соев протеин помага за значителното намаляване на болката и сковаността при този вид атртрит.
Фъстъчено масло. Съдържа ниацин, който увеличава подвижността на ставите. Проучванията констатират, че ниацинът повлиява симптомите на артрит много добре, повишава подвижността и намалява нуждата от употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства.
Портокали. Богати са на витамин С, който е полезен в регенерирането на ставния хрущял. Недостигът на витамин С се отразява много зле на костите, зъбите и хрущялите. Затова е добре да се изпива една чаша прясно изцеден сок от портокал на ден.

Храни, които да не включвате в менюто си при заболяване от артрит
Високомаслени и висококалорични храни. Мазнините сами по себе си не могат да отключат симптомите на артрит, но повишаването на теглото влошава значително болките при остеоартрит. Наднорменото тегло прибавя напрежение за ставите, причинявайки допълнително разрушаване на хрущялната и костната тъкан. Намаляването на теглото чрез диета и ненатоварващи упражнения от друга страна се препоръчват за намаляване на болката и ставната увреда.
Месо Шведски специалисти в лечението на артрита са стигнали до извода, че веганската диета, при която се изключват напълно всякакви животински продукти, включително месо, риба, мляко и яйца, довела до намаляване на съединение, което причинява симптомите на възпаление, характерни за ревматоидния артрит. Червеното месо специално се определя като най-често срещаният фактор, който отключва симптоматиката.
Глутен. Същите специалисти предупреждават, че намаляването на месото е полезно за редуциране на артритните болки и наблягат на факта, че безглутеновата диета също може да се окаже полезна. Непоносимостта към глутена, съдържащ се в пшеницата и ечемика, засяга 1 на 100 до 150 човека. Глутенът може да влоши артрита чрез ускоряване на възпалението, свързано с имунната система. Също така на глутена може да се дължат болките в ставите у малки деца.
Картофи. Зеленчуците от семейство Картофови са картофите, чушките, патладжаните и доматите, вкл тютюна. Някои от страдащите от артрит са силно чувствителни към алкалоидите, съдържащи се в тези растения. Тази чувствителност може да предизвика болка и подуване на ставите. Тютюнът, въпреки че не е храна, също е част от семейство Картофови, и пушенето трябва да се избягва от хората с дегенеративен артрит.
Мляко. Млякото често се свързва с изостряне на симптомите на артрита. Специалисти предупреждават, че някои хора с артрит имат алергия към млякото, която предизвиква възпаление в ставите им. Други експерти в областта открили съставка на млякото, наречена конюгирана линолова киселина, която всъщност намалява възпалението. Пациенти, посъветвани да изключат млякото от диетата си за една седмица, показали облекчение на симптомите. Нещо повече, млякото и млечните продукти са важни източници на калций и витамин D, които укрепват костите и предпазват от счупвания и други проблеми с костите при остеоартрит.

Лекарствената терапия, трябва да бъде назначена задължително от специалист, след съответния преглед.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории