Последни Рецепти
Последни Статии

Розмарин

Добавено в Готварски статии, Подправки

Добави към моето меню

Розмарин

Разпространение: В див вид расте по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Бил е известен още в библейските времена по хълмовете на Ливан. Известен е още с названията ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роса.

Розмарин – подправка за дълголетие
Розмарина е част от средиземноморската диета на жителите на село Ачароли, където има над 300 столетници. Подправката редовно влиза в големи количества в ястията на местните пенсионери, като освен че удължава живота им, ги поддържа в отлично здраве. Те не познават болестта на Алцхаймер и нямат сърдечносъдови проблеми.
Селцето Ачароли има няколко хиляди жители и се намира до курорта Салерно. То е сгушено между морския бряг и планината.

rozmarin m

Още древните гърци са го ценили като свещенно растение. В Европа розмаринът е донесен от монаси. Широко се използва в Португалия, Испания, Италия, Франция, Гърция, Англия, Скандинавия и Германия. В България се използва рядко.

Отглежда се в градини и балкони. Използват се листата. Най-големи производители и доставчици на розмарин по настоящем се явяват Югославия, Франция, Италия, Испания и Гърция.

Характеристика: Розмаринът представлява вечнозелен полухраст с височина от 20 до 80 см. Клончетата са покрити с тесни, линейни, завити в краищата, белезникави отдолу листа. В основите на тесните листа са събрани в снопчета синкави или виолетови цветове. Цъфти от юни до авгост. Плодове – орехчета.

Химичен състав: Листата съдържат до 2% етерични масла, дъбилни вещества, смоли и др.

Действие: Розмаринът е ефективен срещу метеоризъм, подобрява храносмилането и оказва силно раздразняващо действие върху кожата. В народната медицина се използва за вани. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове.

Розмаринът има лечебно действие при ниско кръвно налягане, нервни разстройства, чуство за напрегнатост, при състояния на общо изтощение и полова слабост. Способства за повишаване отделянето на стомашен сок, оказва благоприятно действие върху цялостната дейност на стомаха и червата.

Употреба: Розмаринът притежава силен сладникав аромат на камфор, напомнящ мириса на бор. Има много пикантен, леко остър вкус. Във фармацефтичната промишленост се използва за изготвяне на лекарствени препарати, лекарствени чайове, настойки, мазила, пластири, използва се и за получаване на етерични масла. Етеричното масло се използва и в козметичната промишленост.

rozmarin pix

Сритите листа се използват като подправка. В неголеми количества се добавя към овощни супи, салати, месни пълнежи, към печено месо, печени птици, гъби, варена риба, червено и бяло зеле и към маринати. В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначени и грахови супи.

Изолзва се за придаване на приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, приби, яйчно тесто. Добавянето на розмарин придава специфичен вкус на блюда от агнешко, гулаш от говеждо, овнешко и доматена супа, а също така на говеждо, овнешко и телешко, приготвени на грил. В месни блюда розмаринът изпълнява двойнствена роля: 1) Подтиска специфичната миризма на някои видове меса (овнешко, свинско и др.); 2) Придава на месото дивечов аромат. Като цяло розмаринът се използва също както и дафиновия лист, имайки предвид, че при прекалено дълго задържане придава на блюдото горчив вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории