Последни Рецепти
Последни Статии

Търговци пробват мародерски цени на зеленчука

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Само седмица след като реките се върнаха в коритата си, пазарите обявиха двойни цени на зеленчуците, а производителите са потресени от спекулациите на търговците. Докато фермерите все още изчисляват пораженията от пороите, продавачите силово налагат цени, които далеч надхвърлят тези, по които са купили продукцията на едро. “Пълна безконтролност и анархия царят по българските пазари и ако държавата не се намеси, най-ощетени отново ще са потребителите и земеделските стопани, защото не може от 50 ст. доматите да скочат до 1.50 лв.”, обясни Димитър Конзуров, крупен зеленчукопроизводител от Пловдивско. Той е убеден, че нито един стопанин не би поискал 2 лв. за кило домати въпреки лошата реколта. Обикновено търговците на едро се разминават в изкупните си цени с по десетина-двайсет стотинки, докато спекулациите се правят от последните по веригата, обясниха и от Съюза на производителите на плодове, зеленчуци и консерви. Според председателя му Кирил Делчев производствените цени на доматите ще се покачат максимум с 30 на сто.

Статистиката за засегнатите от пороите площи е противоречива и това нагнетява допълнително напрежението на пазара, смята и шефът на столичното тържище “Булгарплод – Слатина” и председател на Асоциацията на преработвателните предприятия Александър Йоцев. Според него земеделското министерство много бързо трябва да огласи реалните поражения, за да няма спекулации. Йоцев даде за пример зърнените култури, при които няма истерия с цените, въпреки че пороите са унищожили най-много декари с хлебна пшеница. “Ако наистина само 4 на сто от зеленчуковите площи са унищожени, както сочат последните данни на агроминистерството, тогава не би трябвало да има истерия на пазара”, посочи той. По думите му държавата е длъжна да вдигне защитните мита на сезонните зеленчуци и да успокои вътрешните цени, ако се окаже, че има дефицит на суровина за консервната индустрия.

Преработватели се притесняват, че кризата в зеленчукопроизводството може да се им се отрази пагубно. Големите предприятия ще издържат, защото имат странични производства, но малките цехове може да фалират, твърдят от бранша. Очакванията са производителите да вдигнат изкупните цени, за да компенсират загубите от наводненията. “Дори при добра година не можем да купуваме доматите за повече от 13 ст. за килограм, което при сегашната ситуация е невъзможно”, каза шефът на пловдивското предприятие “Филикон” Борис Калибацев. Това ще принуди компанията тази година да изкупи едва 15% от предварително заложеното. “Отново ще търсим суровината не от българските производители, а ще внасяме от Турция и Македония, защото там изкупните цени са 10 ст. за килограм”, обясни Калибацев. Преди месец той дори предложил награда автомобил мерцедес за фермер, който може да му осигури 4 хил. тона корнишони с големина, каквато изискват клиентите в Европа. Никой обаче не се явил с подходяща оферта.

От Съюза на производителите на плодове, зеленчуци и консерви заявиха, че опасност от ценова война с консервните предприятия няма. По думите на Кирил Делчев стопаните ще се съгласят и на неизгодни за тях изкупни цени, защото в противен случай продукцията им просто ще изгние.

Повечето стопани не са застраховали продукцията си, затова и загубите за тях са огромни, обясниха още браншовиците. “Как да се застраховам, като дружествата изплащат щетите месец-два след събитието. В същото време искат аз редовно да плащам полицата си”, коментира Конзулов. Застрахователите пък поясниха, че трябва да изчакат да се прибере реколтата, за да изчислят реалните щети, затова и не могат да компенсират стопаните бързо. Според Виолета Даракова от “Евро инс” обикновено фермерите се обръщат към застрахователите едва след като пострадат от природните бедствия. Сега фонд “Земеделие” иска производителите да се застраховат за сума, равна на изплащаната субсидия, което за тях е непосилно. Според Даракова това би следвало да се промени, а държавата не трябва формално да обвързва кредитирането със задължителни застраховки, защото така ще отблъсне производителите.

Шефът на “Филикон” посочи, че проблемите в отрасъла са свързани не толкова с бедствията, колкото с липсата на държавна политика. Според Калибацев въпреки кредитирането от фонд “Земеделие” секторът не се субсидира и това е причина за ниските добиви и лошото качество на продукцията. Докато в Гърция например от декар се прибират по 8-10 тона домати, в България добивите са едва 4-6 тона. В същото време българските фермери поддържат висока себестойност, затова и при кризи пораженията са големи.

Пораженията

* Засегнати са 910 хил. дка култури, от тях напълно унищожени са 682 хил. дка

* Най-много са площите с пшеница – над 317 хил. дка (3% от площите)

* Слънчоглед – 117 хил. дка (1.9%)

* Царевица за зърно – над 54 хил. дка (1.8%)

* Зеленчуци – 23 хил. дка (4.7%)

По данни на Министерството на земеделието и горите към 18 август

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории