Последни Рецепти
Последни Статии

Не пуша вече

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

“Да осъзнаем вредата от тютюна – той е смъртоносен във всяка форма”

Ако искате да спрете да пушите? Направете го днес!
31 май е световен ден без тютюнев дим (World No Tobacco Day).
Освен забраните, ограниченията в местата за пушене, цената на кутия цигари, лоша миризма, вреди за кожата и здравето. Приемете, че пушенето вече не е модерно.

не пуша вече

малко факти – данни Световна Здравна Организация
– в света 90% от смърт настъпва като резултат от рак на белия дроб, 75% – хроничен бронхит, 25% – исхемична болест на сърцето, предизвикани от пушене.
– всяка десета секунда на планетата умира един упорит пушач (през 2020 г може да бъде по един на всеки 3 секунди)
– статистиката показва, че с причини свързани с тютюнопушене всяка година умират много хора, повече отколкото в пътнотранспортни произшествия, употреба на наркотици и СПИН. Около 80% се явяват пасивни пушачи, а сред тях има и много деца.

Когато отказах цигарите тази пролет, това беше подарък за мен самата, за съпруга ми, за дъщеря ми. Толкова радост имаше във факта, че вече не съм зависима от това нещо, което мирише отвратително и свършва. Оказа се лесно, просто пушиш последната цигара. Не ги отказваш, не се заричаш, нема гръмки фази … просто пушите последната си цигара. Пожелавам го на всеки пушач да изпуши последната си цигара.

И никакви оправдания, желания и разни красиви думи не могат да ни оправдаят, ако отново посегнем към тях. Защото го правим за нас и за тези, които са около нас, заради тези с които се смеем и мечтаем заедно!

Всeки трети 16-годишен в България пуши, съобщи министърът на здравеопазването по време на регионална конференция за политическа подкрепа на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна на Световната здравна организация, която се провежда в столицата. Данните са за 2005 г.

Близо 10,5% от 14-годишните деца, 20,7% от 15-годишните и 32.6% от 16-годишните пушат, добави той. Жените-пушачки, които през 1996 година са били 16.3% са се увеличили на 22.8% през 2001 година. /p>

От 2001 г. България заема трета позиция в света по потребление на цигари на човек от населението. Среднодневното количество на изпушвани цигари се движи от 41, 6 млн. цигари през 1985 г., 51,4 млн. през 1990 г. и 68 млн. през 2001 г.

По данни на изследването “Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора – България 2002” 83,3% при 16-годишните са опитвали да пушат, а 17,8% пушат ежедневно или почти всеки ден.

В сравнение с данните от 80-те години тютюнопушенето при 13- и 14-годишните през 2002 г. е нараснало над 2 пъти. Равнището на тютюнопушене сред 15-годишните младежи в България е сред най-високите в Европа, сочи международното изследване, проведено през 2003 г.

Пасивни пушачи в своя дом са 68,5% от децата в училищна възраст. Втори значим източник на пасивно пушене при 78,6% от учениците са кафенетата, дискотеките, интернет клубовете.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори с изключително неблагоприятни здравни последици. То е причина за намаляване на средната продължителност на живота и за преждевременната смъртност във възрастта 35-64 години, обясняват от Министерството на здравеопазването (MH.government.bg).

По данни на Световната здравна организация (СЗО) рискът от инфаркт при пушачите е с 10-15 пъти по-висок, от мозъчен инсулт – от 2 до 4 пъти, а от белодробен рак – с 8 до 15 пъти. Ежегодно в света умират по 4 млн. души от заболявания, причинени от консумирането на тютюневи изделия.

да откажем цигарите
Откажете се от раз, спортувайте и си правете подаръци от спестените пари

1. Повярвайте в себе си. Повярвайте, че можете да се откажете. Спомнете си всички най-тежки задачи, които сте решили. Осъзнайте, че у вас има силна воля и решимост да хвърлите цигарите. Всичко зависи от вас.
2. След като прочетете този списък, седнете и напишете свой, съобразен с чертите и особеностите на вашия характер. Направете свой собствен план как да престанете да пушите.
3. Напишете черно на бяло причините, които ви карат да се откажете от вредния навик. Защото непушачите живеят по-дълго, чувстват се по-добре, пестят пари от цигари и т.н. След като ги подготвите, всеки ден си четете причините.
4. Поискайте подкрепа от семейство, приятелите и колегите си. Помолете ги да проявят търпимост, защото докато привикнете без тютюнев дим, ще бъдете раздразнителни.
5. Определете точна дата на деня, в който ще спрете да пушите. Запишете я. Дайте си известен срок преди определената дата. Този период ви е необходим, за да се подготвите психически за първия ден от новия си живот без цигари.
6. Добре е да се посъветвате с личния си лекар, преди за започнете изпитанието. Той може да ви помогне и още повече да ви мотивира.
7. Започнете да правите гимнастика сутрин, защото физическото натоварване ще намали стреса и ще помогне на тялото ви да се възстанови от щетите, които са ви нанесли цигарите. Ако трябва, започнете с няколко минутни натоварвания, като между тях правете почивки. Увеличете физическите занимания до 30-40 минути по 3-4 пъти на ден. Преди да изберете дали ще плувате, ще ходите на фитнес или ще правите джогинг, се посъветвайте с вашия лекар.
8. Правете дихателни упражнения всеки ден по 3-5 минути. Много бавно вдишайте през носа, задържайте няколко секунди и бавно издишайте през устата. Опитайте се да правите упражнения със затворени очи.
9. В същото това време си представяйте ясно как вече не пушите, как дишате по-леко, как кожата ви получава цвят и вече не миришете на изстинал пепелник, докато целувате любимия си човек.
На същия психотренинг можете да се подложите и по време на другите ви спортни занимания през деня. Визуализирайте новия си живот. Представяйте си как сте на работното си място, но вече не посягате към кутия с цигари.
10. Ако сте решили да се откажете от цигарите, като ги намалявате ежедневно, непременно си определете крайна дата за окончателното им спиране. Планирайте количеството цигари за деня и намалявайте бройка за всеки следващ. Заменете марката си цигари, това помага да се откажете по-лесно.
11. Опитайте да се откажете от цигарите от раз. Много пушачи твърдят, че това е единственият начин. Но все пак е добре да изберете по-подходящия вариант за вас – да се откажете постепенно или веднага. Ако нито един от тях не сработи, пробвайте друг.
12. Намерете си партньор – друг пушач, който иска също да се откаже от цигарите. Разговаряйте с него в моментите, в които усещате, че сте се разколебали. Можете да влезете във Форума и в чата, където също можете да потърсите помощ.
13. Почистете си много добре зъбите. Можете да отидете на зъболекар, който да свали зъбния камък и да лъсне жълтите петна от зъбите ви, причинени от пушенето. Представете си как, ако отново се върнете към цигарите, те ще придобият отново този ужасен цвят.
14. Правете си малки подаръци на всяка кръгла дата от първия ден без цигари. След първите две седмици отидете на кино. След още две изберете най-хубавия ресторант и си поръчайте страхотна вечеря. След 6 месеца си купете нещо скъпо. На първата година можете да спретнете голям купон с приятели или роднини.
15. Пийте много вода, защото тя помага на организма ви да отделя по-лесно отровите и никотина.
16. Трябва да прецените точно в който момент се появява желанието да запалите. Дали по време на стрес, след ядене, по време на работа или на маса, когато разпускате с приятели. Постарайте се да избегнете ситуацията, а ако това е невъзможно, намерете друг модел на поведение в тези критични моменти.
17. Намерете си играчка, която непрекъснато да въртите в ръцете си. Дъвчете често дъвка или бонбони. Това ще ви помогне да не посягате към цигарите.
18. Не се притеснявайте, ако качите няколко килограма. В първите месеци всеки, който спре да пуши, започва да страда от зверски апетит. Така организмът компенсира стреса от новия начин на живот. Няколко месеца след това отново ще влезете във форма.
19. Вече като непушачи внимавайте при стресови ситуации да не посегнете отново към цигарите и да забравите всички усилия, които сте положили, за да се откажете.
20. Като непушач воювайте за своите права – не допускайте в офиса, в който работите, пушачите да превземат с отровния дим помещението.

80% от експушачите се връщат към цигарите
Най-много са пушещите сред хората с по-ниско образование и по-малки доходи.

Пушачите, които отказват цигарите с помощта на съответните медицински препарати и различни програми имат два пъти по-големи шансове за успех, отколкото тези, които се опитват да ги спрат само с усилия на волята си.
Но независимо от начина по който са отказани цигарите, повече от 80% от пушачите отново посягат към тях след най-много година, твърди публикация в новия брой на списание International Journal of Clinical Practice.
Данните от изследване проведено в САЩ от Националния център за статистика на здравето показват, че в страната пушат около 25,5 млн. мъже (24,1% от мъжкото население) и 21.5 млн. жени (19,2%). Проучването показва също, че пушачите са повече като процент сред групите от население с ниско ниво на образование, които живеят бедно.

Днес, 31 май, се отбелязва Световният ден без тютюнев дим
Броят на пушачите в България е тревожно висок

“Да осъзнаем вредата от тютюна – той е смъртоносен във всяка форма”

– под това мото преминава тази година Световният ден без тютюнев дим – 31 май.

Целта на Световния ден без тютюнев дим – 2006 е да прикани и насърчи страните и правителствата да работят в посока към стриктно регулиране на тютюневите продукти. Пътищата за това минават през познанието на хората за широкия спектър на действие на смъртоносните тютюневи изделия. Действащите разпоредби и норми трябва да допринасят за точната информираност, да разкриват истината за здравните поражения от употребата на тютюневи изделия – били те традиционни, нови или които предстоят да бъдат създадени в бъдеще, се казва в съобщението. Привикването към тютюна е глобална епидемия, която все повече опустошава страните и районите, които и без друго не могат да си позволят да отделят много средства за лечение на заболяванията и последващата ги инвалидизация, се казва в доклада на Световната здравна организация по повод на Световния ден без тютюнев дим. Според организацията тютюневата индустрия продължава да поставя на преден план печалбите и да усилва своята експанзия, поставайки в голям риск бъдещето на поколенията. Основната послание на тазгодишната кампания у нас по повод на Световния ден без тютюнев дим е до пушачите да стигне информация за пораженията, които нанася тютюнът.

В България са предприети законодателни мерки, чрез които се забранява продажбата на тютюневи изделия, върху опаковките на които има текстове, названия, търговски марки, както и фигуративни или други знаци, определящи даден продукт като по-малко вреден.

Защи човек пуши
В повечето случаи в отговор на въпроса за причините за пушенето се чува един от следните варианти:
за да се премахне стреса,
за да се освободи човек от завладелите го чувства
или за да се съсредоточи и събере мислите си.

Непушачите смятат тези доводи за
жалки оправдания,
но и много от тях посягат към цигара, когато са силно ядосани или страдат.

Специалисти от Университета на Калифорния (University of California), които са изучили връзката между вредните навици и особеностите на характера, дават научно обяснение за това.
До неотдавна се смяташе, че влечението към пушенето е изключително физиологично обусловено. Днес науката смята, че в този процес важна роля играе и
характерът на човека.
Ръководителят на изследването д-р Стивън Поткин и неговите колеги са проучили кои черти на характера карат хората да изпитват силна потребност от цигари. Оказва се, че пушенето е по-присъщо за хората с т.нар. тежък характер. Учените твърдят, че по-склонни към тютюнопушенето са именно тези със
зъл нрав и заядлив характер
.
Същевременно специалистите са установили, че
цигарите наистина имат пагубно влияние върху умствената дейност
въобще, тъй като никотинът намалява скоростта и точността на мислене, способността да се разрешават задачите, а води и до значително влошаване на паметта

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории