Последни Рецепти
Последни Статии

Артишок (ангинари)

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Артишок
наричан още ангинари

Артишокът представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил. За храна се използват сърцевините на недоузрелите цветни съзвездия на растението. Най-ценени са неразтворените пъпки.
artishok
Разновидности: Най-популярен е т.нар. Зелено кълбо. Има бодли и е с лилави отенъци.
Как да избираме артишок: Търсете малки тежки глави с ярко-зелени или бронзови върхове. Ако пробвате да огънете назад листата му, трябва да се счупят, а не да се разкъсат. Потъмнелите участъци не са проблем. Избягвайте сбръчкани, кафяви листа.
Може да се съхранява в хладилник около 1-2 седмици.

* Използвайте ножове или ножици от неръждаема стомана, защото артишокът ще потъмнее и може да промени вкуса си.
* Артишокът може да бъде сервиран като предястие, салата или основно ястие.

Как да приготвите артишок
* Отстранете долните външни листа. Отрежете стъблото до 1см. Махнете крайчетата на останалите листа. Намажете отрязаните места с лимонов сок, за да не загубят цвета си.
* Варете артишока поставен със стъблото надолу в около 7см вода, в която сте добавили 2 с.л. лимонов сок или оцет. Покрийте и варете от 25 до 45 минути на слаб огън. Може да го приготвите и в микровълнова фурна.
* Изцедете добре сварения артишок.
* Сервирайте топъл или студен, като сте обелили листата. Гарнирайте с майонезен сос, подправен с копър, горчица или чили и малко лимонов сок.

Хранителна информация
* Не съдържа мазнини и холестерол;
* С ниско съдържание на натрий;
* Добър източник на витамин С.

Артишокът е незаменим в диетичната кухня – в 100 гр. се съдържат само 30 калории.

Съчетава се добре с продукти имащи рязък вкус лимон, портокал, вино, плодов оцет, малини, каперси. Вкусът му се подчертава от чесън, дафинов лист, магадноз, естрагон, резене, босилек и семена кориандър

Консумирането на артишок, този малко познат у нас, но любим на италианците и испанците зеленчук, е препоръчително, ако хапвате по-мазни храни или употребявате алкохол. Подобрява функциите на жлъчката и пречиства черния дроб.
Народната медицина е признала и свойствата му да се бори с атеросклерозата и лошия холестерол.

Може да се изпозва и за отслабване. Артишокът съдържа силно действащо вещество – цинарин, което не може да се открие в нито един плод или зеленчук.

В Испания и Италия се появява в магазините през април. Цената му е ниска. Проготвя се основно като гарнитура/

У нас може да намерите артишок в суров вид на пазарите и да приготвите ястие с него .

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории