Последни Рецепти
Последни Статии

коктейли

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Основни видове коктейли

Коктейли след хранене
(After dinners drinks)
Приготвят се от ликьори и горчиви билкови настойки. Консумират се след ядене.

Аперитив-коктейли
(Cocktails aperitif)
Приготвят се от ароматични вина, вермут, шери, бордо, ликьор, отвари от билки. Консумират се преди ядене.

Коблър
(Cobbler)
Приготвят се от шери или подсладени вина. Поднасят се във високи чаши със ситно натрошен лед, гарнирани с плодови резенчета и цели плодове. Чашите трябва да бъдат предварително охладени. Обикновено се пият без сламка.

Коктейли от шампанско
(Champagne cocktails)
Приготвят се от шампанско или друго пенливо вино в комбинация с ликьори (Гран Марние, кюрасо), капка ангостура битер и се добавя бучка лед.

Колинс
(Collins)
Вид студени и пуншообразни напитки, приготвени от алкохол, натурален сок, лимонов сок и сода, поднесени с лед на кубчета във високи чаши. Могат да се гарнират с плодови кубчета или резенче лимон. Колинс е най-дългият от всички категории коктейли, много освежаващ и подходящ за летните горещини.

Кулър
(Cooler)
Дълго и студено питие, което се състои от лимонов сок, алкохол, капки гренадин или лимонов битер. Сервира се в чаша Колинс, допълва се с газирана напитка и се гарнира с плодове по избор.

Капс
(Cups)
Приготвя се от пенливи или бели вина, смесени с отвари, сиропи, ликьори, пресни плодове, предварително охладени. Долива се с много сода и се гарнира с листчета от цветя.

Дейзи
(Daisy)
Дълги коктейли, подходящи за дами. Приготвят се основно от ликьор, лимонов сок и винаги няколко капки гренадин. Поднасят се гарнирани с много пресни плодове и стръкче мента по желание.

Джулеп
(Julep)
Приготвят се от ментов екстракт, комбиниран със захар, алкохол и много лед. Прецедени се пренасят в чаши Олд фешънд и се гарнират със стръкче прясна мента.

Лонг дринкс
(Long drinks)
Дълги питиета в количество над 100 мл, поднесени в чаша Олд фешънд.

Фрапе
(Frappe)
Идеално питие за летните горещини. Състои се основно от лед, ликьор и плодов сок.

Сауър
(Sour)
Освежителни питиета, приготвени от алкохолна напитка, лимонов сок и захар. Прецежда се и се налива в чаша тип Сауър, която се допълва с газирана вода. Приема се за мъжко питие.

Карибски коктейли
(Karaibes cocktails)
Екзотични напитки, приготвени предимно от ром и многоцветни плодове: ананас, грейпфрут, пъпеш, диня, кокосов орех и др. Поднасят се със сламка, резенчета от цитрусови плодове.

Яйчни коктейли
(Drinks а l’ouf)
Топли или студени подсилващи питиета на основа яйце – мляко или яйце – бира, мед, захар, бахар, канела, чер пипер, ароматични подправки и вина. Поднасят се в чаша за шампанско (ако са студени) или в чаша за пунш.

Кафе-коктейли
(Drinks au cafe)
Приготвят се от изстудено силно кафе, коняк, кокосов или какаов крем. Поднасят се с много лед, разбита сметана и сламка.

Фис
(Fizz)
Най-известната категория коктейли. Името произлиза от шума на газираната вода при наливане в чашите. За основа служат силноалкохолни напитки, смесени с плодови сокове. Допълват се с газирана вода или шампанско. Гарнират се с резенче плод според сока, който е използван.

Шорт дринкс
(Short drinks)
Къси питиета от силноалкохолни напитки без разредител.

Фикс
(Fix)
Питиета, които се смесват направо в чашата. Състоят се от алкохол, захарен сироп, билкови отвари, лимонов сок, много счукан лед, резенчета от цитрусови плодове или кубчета от пресни плодове.

Слинг
(Sling)
Индийски напитки, приготвени основно от чай или вода, силен алкохол (джин, уиски, ром, коняк), черешов или ябълков сок и захар. Сервират се в чаша Колинс върху кубчета лед, допълват се със студен чай и се гарнират с резенчета цитрусови плодове и настъргано индийско орехче.

Фенси дринкс
(Fancy drinks)
Напитки, приготвени с много фантазия от силен алкохол, гъст крем-ликьор, обикновено се добавя и синьо кюрасо, много лед, разбита сметана и пресни плодове за украса.

Пус-кафе
(Pouse-cafe)
Приготвят се във високи чаши със столче и се състоят от различни на цвят пластове течност – ликьор, отвари, сиропи, които остават отделени поради различното относително тегло на напитките. Наливат се една след друга директно в чашата – от най-тежката до най-леката напитка, които се стичат по ръба на барова лъжица, допряна до последния слой течност.

Мист
(Mists)
Освежителна напитка от уиски или бренди, лимонова кора и много ситно натрошен лед. Поднася се в ниска чаша без столче.

Пунш
(Punch)
Най-често студена напитка, приготвена от силен алкохол (арак, ром или коняк), чай или вода, подправки (чер пипер, бахар, индийско орехче, канела, карамфил), захар и лимонов сок. Топлите пуншове се приготвят с гореща вода или горещ чай. Сервират се в стъклена чаша с дръжка и се гарнират с резенчета от лимон или портокал.

Other posts tagging «коктейл»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории