Мусака с патладжани
Добави към моето меню
Мусака с патладжани
рецепта за вкусна мусака – вкусна е и топла и студена, може да се приготви и без кайма
2 патладжана, около 1 кг
500 гр. кайма
3 домата
3 – 4 скилидки чесън
1 глава кромид лук
2 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
щипка захар
за заливката:
2 яйца
4 с.л. брашно
300 мл вода
магданоз за поръсване
* Патладжаните се обелват, нарязват се на колелца и се поставят в купа, залети с вода поне за 30 мин за да се отцедят от горчивия вкус;
* След това патладжаните се измиват със студена вода и се подреждат в намазана с тава олио, заливат се със зехтин и се пекат около 20 мин във фурната на 200 градуса.
Можете да запечете патладжаните и на грил тиган (ако имате време, защото ще ви отнеме мин 30мин, но запечени на грил са по-вкусни);
* Лукът и скилидките чесън се нарязват на ситно и се задушават с малко зехтин и се добавят настърганите на ренде домати;
* Доматеният сос се задушава докато се сгъсти и тогава се добавя каймата. Подправя се на вкус с риган и щипка захар;
* Заливката се приготвя като брашното се запържва в малко масло до златисто, след това се еазрежда с вода и се добавят разбитите яйца. Соса ври 2-3 минути и се отстранява от огъня;
* В тавичка се реди ред патладжани, ред домати с кайма, патладжани и се слага да се пече на 200 градуса;
* След 30 минути печене мусаката се залива със заливката и се пече до готовност, до златисто;
* Поднася се поръсена с магданоз.
Идея: към доматения сос може да се прибави и щипка канела