Последни Рецепти
Последни Статии

хранене през есента

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословно хранене през есента
странен сезон е есента и не заради есенната депресия, а защото денят става все по-кратък, слънцето го няма, все вали и става все по-унило и ние търсиме опората в топлата храна и с всички тези празници, които се задават, когато е тъмно още в 17.00 … ние просто дебелеем. Какво става с нас?
С настъпването на есента човешкият организъм започва да се стреми към натрупване на запас от мазнини. Как да се храним най-правилно през този сезон, за да не напълнеем и да не навредим на здравето си?

ябълки

С какво е свързано усещането за повишен апетит през есента?
Като правило в студено време човек яде по-калорична и питателна храна. Така организмът се подготвя за зимата. Климатът и времето оказват своето влияние върху нашите потребности от енергия. Ако ни е студено и се намираме в слабо затоплено помещение, тялото има нужда от по-калорични храни за сметка на енергията, която не ни достига.

Може ли да се възпрепятства натрупването на килограми със строга диета?
Енергийният обмен е индивидуален за всеки. Някои хора ядат много и всичко изгарят, а други трябва да се ограничават в количеството употребявани калории, за да запазят теглото си. Обикновено хората, многократно спазващи строги диети за отслабване, изпитват и най-много затруднения – техните обменни процеси са настроени за натрупване на енергия, а не за нейното потребяване.

Може ли да се отслабне през есента?
Да, но това трябва да се прави с особено внимание. По принцип всеки организъм се стреми към определено постоянно тегло, което може да се различава през различните периоди от живота. Не трябва да се отслабва прекалено бързо, за да може да се запази пониженото тегло по-дълго време. Ако например за 3 месеца сте отслабнали с 6 килограма, това тегло трябва да задържите в продължение на 1 година, т.е. времето за отслабване се умножава по две. Това е периодът, за който организмът ще свикне с новите си килограми.

Как да намалим апетита и да се ограничим в яденото?
Ако ни е студено и сме гладни, то си струва да се облечем по-топло или да вземем топла вана. По-голямата активност предизвиква повече ядене, но пък може да се подбира по-нискокалорична храна. Чаша топло обезмаслено мляко или горещ билков чай с лимон и мед, ще ни позволи да се стоплим и ще задоволи чувството за глад.

А ако не ни напуска желанието да ядем мазна храна?
Значи тя е необходима на организма. В този случай е по-добре да се спрем на риба или ястия с растително масло. За обменните процеси този вид мазнини е по-полезен отколкото животинските.

А ако имаме усещането, че нискокалоричната храна не ни “стопля”?
Всеки човек с наднормено тегло трябва по някакъв начин да е доволен, изпитвайки понякога чувство на студ. Това е доказателство, че той изразходва калории и черпи енергия от собствените си ресурси. Но ако чувството за глад не ни напуска, трябва да си спомним за
супите.
Не е вярно мнението, че от тях се напълнява – те са полезни и за тези, които отслабват, но е добре да са без застройка или сметана и с ограничено количество сол.

Кои са “безопасните” през този сезон продукти?
Много полезни са картофите. Теглото се повишава не от тях, а от различните добавки като мазни сосове, масло, пържени картофи. Картофите съдържат много калий, витамин С. Сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ястие.
Не трябва да се забравя и киселото зеле, съдържащо много витамин С и малко калории.
Ако ни се прииска да похапнем между две хранения, може смело да посегнем към
суров морков, ябълка или друг плод.
През есента трябва да е стараем да приемаме затоплена храна, включваща всички ценни и достъпни продукти в необходимото количество.

Есента е периодът на скуката и мрачното настроение. Може ли да ги преодолеем с диета?
Когато вали и се стъмнява рано, ние по-често се настаняваме пред телевизора или компютъра и търсим доброто настроение с помощта на сладките неща. През есента в организма се намалява съдържанието на серотонин и затова с удоволствие консумираме продукти, съдържащи захар, които повишават неговото ниво. Ние временно подобряваме настроението си, но незабелязано покачваме и теглото си. Затова трябва съзнателно да се ограничаваме в употребата на сладки неща.
Гимнастиката и разходките на чист въздух
по много по-ефективен начин ще подобрят настроението, а допълнителната полза от тях също е очевидна.

17.10.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории