Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене в офиса

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословно хранене в офиса

Здравословно хранене на работа ли?
Голяма част от офис тружениците познава само два варианта на връзката “ядене – работа”. Първият е: изхвърчаваш от къщи, нямаш време да обмислиш задачите си и изобщо не ти хрумва какво ще ядеш. В резултат стомахът ти се свива от глад и ти му подаряваш първата въглехидратна бомба, която видиш.
Второто положение е: изхвърчаваш от дома, нямаш време да обмислиш задачите си… и постоянно мислиш за ядене. В резултат се тъпчеш с огромни количества храна.

Статистиката е обективна по въпроса: един от всеки трима служители в развитите страни в световен мащаб страда от някакъв вид хранително разстройство. А не е тайна за никого, че епидемията от затлъстяване придобива невиждани размери. Същото важи с особена сила за България, където хранителната култура се промени главоломно за последните години.
Именно от офиса започва трупането на излишни килограми според мексиканската специалистка по естетична медицина Ана Сесилия Бесерил. Най-големите врагове на нормалната фигура отдавна са разкрити:
липса на движение, стрес и вредни храни.
Работата в офиса, която най-често е доста стресираща, носи и дузина болести:
високо кръвно налягане, проблеми с холестерола, диабет и други.

Закуската на онези, които не успяват да контролират хранителните си навици, в повечето случаи се изчерпва с кафе.
Oбед въображението им стига само до купуването на мазен сандвич (понякога два или три), услужливо стоплени в микровълновата печка от продавача в близкия магазин.
Вечер, когато изразходването на енергия е най-малко, голяма част от хората разпускат с едно голямо, неконтролируемо натъпкване.

Пици, вафли, чипсове и шоколад надничат застрашително от всеки билборд, списание или телевизионна реклама, а така също и от чекмеджетата на бюрата. Индустрията на “бързите храни” използва неумението на хората да се вслушват в стомасите си, за да трупа печалби. В същото време истинската “здрава” храна под формата на приготвено ядене, салати и супи изисква отношение, съвсем различно от това, което имат заетите по цял ден хора.

Как да не напълнееш в офиса, да се храниш нормално и да си спестиш куп болести, се превръща в голям проблем при бързия начин на живот Въпреки това решения съществуват.
Да ядеш плодове и зеленчуци е лесно на приказки. Факт е обаче, че само чрез тях човек не може да си набави достатъчно енергия, за да се справи, особено в по-натоварените дни.
Съветът на специалистите е: Не вярвайте на приказките и на диетите! Само с плодове и зеленчуци не може да се оживее, ако работиш по 12-15 часа на ден. Вместо да се тъпчете с нискокалорични продукти –
намалете стреса, увеличете ходенето пеш, тичайте в парка и задължително слушайте стомаха си.
А и всеки познава хора, които никога не ядат ябълки и могат по цял ден да се тъпчат с шоколад, без да качат и грам. Изводът на специалистите е:
проблемите не са в храната, а в нашето отношение към нея.
Много често опитите да свалим излишните килограми ни правят врагове на яденето и ние преставаме да му се наслаждаваме. Голяма част от работещите хора хапват емоционално, когато са под пара именно заради колегите или обстановката, която ги изнервя, обърква или потиска.
Оттам идват и проблемите с теглото.
Ана Сесилия Бесерил дава няколко съвета за здравословно ядене и поведение в офиса.

Яжте в определени часове,
но и между тях, за да избегнете безмилостното огладняване, придружено от къркорене на стомаха. Правете си обилна закуска сутрин, преди да излезете на работа. Прясно мляко, пълнозърнести храни, например овесени ядки, сандвичи без много мазнина са особено подходящи. Вземете си домашно ядене за втора закуска сутрин, както и за следобедна. Пълнозърнестият хляб, минералната вода, киселото мляко и плодовете са добър избор, но са недостатъчни за основно ядене.

Избягвайте да ядете на мястото, на което работите.
Телефонът, хартиите и компютърът не предоставят особено подходяща обстановка и подтикват към тъпчене. Освен към стомашни проблеми работната среда наоколо не би могла да предразположи към нищо друго.

Упокойте се, преди да започнете да се храните.
Ако поемате яденето в състояние на тревожност, с нервен мозък или ускорен пулс, лесно ще си докарате язва или ще забавите метаболизма си. За да не се натъпчете – изчакайте известно време.

– Носете си храни, които могат да се ядат студени.

Студените салати, зеленчуци и пълните с фибри продукти помагат за почистване на дебелото черво.

– Планирайте
.
Дори любимото ви ядене да е сандвич с шунка, придружен от натурален сок в кутия – не е много полезно да го ядете всеки ден. В рамките на една седмица в менюто ви трябва да има разнообразие, като е добре да са включени месо, риба, яйца, мляко и зеленчуци.

– Ако ви се налага да ядете сандвич всеки ден, то поне се постарайте той да е с различен пълнеж: веднъж риба тон, друг път сирене, риба или пиле. Най-хубаво е да си приготвяте храната сами вкъщи, естествено, с пълнозърнест хляб.

– От 30-те минути активно движение всеки ден няма да отслабнете в никакъв случай, но това е минимумът за здраво сърце. Никога не пропускайте възможността за движение. Вместо да използвате телефон или мейл, просто отидете пеш до бюрото на колегата си.

Емилия Иванова
16.11.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории