Авокадо в кулинарията
Добави към моето меню
Авокадото присъства в храненето на много народи от десетилетия, но не расте по нашите ширини и в нашата градина. Затова купуваме този плод от магазина и се надяваме, че е вкусно и добре изряло. Може би това е причината поради, която не му станах фен. Да, има ситуации в които го доабвям в смути или правя на разядка с извара и мажа филийки ръжен хляб. Но това е по изключение заради полезните му свойства.
6 научно доказани причини да ядем повече авокадо
Авокадото – новата мода в кулинарията
Днес то е една от най-популярните добавки към ежедневното меню и то не само за почитателите на здравословното хранене, пишат от Foodpanda. Както казва едни от световноизвестните шеф готвачи, Нигела Лаусон: “добре е, че зелените храни най-накрая намериха своето подобаващо място на трапезата“.
Авокадото е един от най-предпочитаните плодове. То влезе под номер 2 за 2018 г. в годишната класация за тенденции в храненето според диетолозите. Вече има аромати на авокадо за лате и чай, както и аромати на авокадо за десерти и сладкиши.
В Азия например, авокадото намира своето място и в солените ястия като паста, ориз и месо. Продажбите на авокадо в Азия са се увеличи с 30%, след като по-телевизията се излъчва реклама на тост с авокадо като предложение за перфектната закуска. Там е произведен и първият вегетариански шоколадов бар от авокадо, а в много ресторанти се продават сладоледи и палачинки с авокадо.
Освен, че плодовете на авокадото са богати на антиоксиданти, то е отличен източник на витамин С, Е и К, на белтъчини, фибри и мононенаситени мастни киселини. Здравословните мазнини подобряват здравето на сърцето и понижава кръвното налягане, а витамин Е е добър за очите.