Домашен суджук
Добави към моето меню
рецепта по която можем да се приготвим Домашен суджук
2,4 кг свинско червено месо
600 г месо от свински гърди
90 г червен пипер
80 г сол
букет подправки
9 г кимион
9 г смлян черен пипер
3 г сух босилек
3 г смляно семе от копър
0,7 г селитра (натриев нитрат)
Червеното месо и гърдите се смилат на едра решетка, с машинка за месо, като се редуват.
След това смляното месо се поръсва с червен пипер, сол и смесените подправки за станимашки букет.
Месото се размесва добре, за да стане хомогенна смес. Накрая се поръсва със селитра.
Месото се разпределя равномерно в съда, като се натиска, за да излезе въздухът. Покрива се с найлон и се оставя да отлежи 24 часа. След това се разбърква, отново се покрива и се оставя да престои още 24 часа.
С помощта на фунията към месомелачката смляното месо се пълни плътно в обвивките. Краищата се завързват, така че да не влиза въздух и готовият бабек се поставя на леко проветриво място, на сянка.
След няколко дни бабекът се валира. Трябва да престои между 24 и 48 дни (в зависимост от това дали е в изкуствени или в естествени обвивки), като периодично се валира.
В домашни условия това става с точилката или с бирена бутилка, като се внимава да не се разкъса обвивката.
Разбира се, че може да се яде и преди да мине толкова време, но тогава минава през скарата или се запича в тавата с кисело зеле.
грамажите са толкова точни защото рецептата е вземата от професионалисти, рецепта за асеновградски бабек.