Торта Гараш
Добави към моето меню
Торта “Гараш”
300 г смлени орехи (2 ч.ч.)
200 г масло
3 с.л. какао
6 яйца
1 с.л. брашно
1 и 1/2 ч. ч. пудра захар
2 пакетчета ванилия
1 п. бакпулвер
За глазурата:
150 гр шоколад
50 гр масло
2 с л течна сметана
В купа се слагат 6 жълтъка, захар, какао и масло и се разбиват, докато се получи гъст крем.
Към крема се прибавят орехите, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Разбъркват се добре.
Сместа се изсипва в намазана с масло и облепена с хартия за печене тава. Може да се раздели и на 2 пъти да се опекат два блата или опечения блат да се резреже на две части
Пече се в слабо загрята фурна при температура 150 градуса до готовност. След като изстине напълно, блатът се намазва с глазурата и се украсява с орехи (филирани бадеми, по сладкарниците торта Гараш се предлага украсена със кръг смлени ядки боядисани в зелено).
Идея: В традиционните рецепти за гараш торта се отделя част от разбития яйчен крем за глазура или за слепване на блатовете. Това не го правя, защото яйцата трябва да са обработени термично. Блатовете ги слепвам с шоколадова сметана.
Украсявам тортата с карамелиризирани и счукани орехи.
Torta gara6 e edna ot liybimite mi torti i se radvam, 4e q i ima.Ima mnogo xybavi recepti
tva e nai-hybavata torta koqto sum qla prez jivota si