Бабини курабии
Добави към моето меню
Бабините великденски курабии
Рецептата споделена от Ели Сотирова-Стефанова
Продукти
4 яйца,
200 г свинска мас,
300 г захар,
2 бр амонячна сода (20 г),
3 бр.ванилия,
кората на 1 лимон, настъргана
150 гр кисело мляко,
брашно за омесване на твърдо тесто
Начин на приготвяне
• Омесваме тестото, като последователно слагаме яйцата, захарта, мазнината, киселото мляко, амонячната сода, есенцията, брашното.
• Месим твърдо тесто, което оставяме да престои 2-4 часа в хладилник, изкарваме и формоваме курабиите през машинка, печем при 200 градуса до готовост.
Курабиите се оставят да престоят 2-3 дни и се хапват с наслада!
Това са наистина бабини курабийки, защото почти всички баби са ги правели когато сме били малки. Машинката е машинка за месо, ако нямате – използвайте шриц.
Ако нямате свинска мас може да замените с краве масло или олио, но са по-вкусни с мас.