Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно детско хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословното хранене се формира още през детските години

Здравословната храна осигурява на детето необходимите вещества, които са необходими за правилното развитие и осигуряването на адекватното хранене на всички органи и системи.
Колкото се може по-рано у детето трябва да се създават навиците за здравословно хранене, защото в последствие те много по-трудно се променят.
Изследователите смятат, че съвременните деца предпочитат бял хляб, бисквити, сладки закуски, картофи, чипс, шоколад и газирани напитки (всички тези храни се предлагат както до училището в което учат децата ни, предлагат се и в самото училище)
а употребяват в недостатъчно количество
плодове и зеленчуци, риба и прясно месо (такава храна не получават децата и по правителствената програма за закуска в училище – в нея се предлага основно закуска от тесто и някаква напитка).

children eating debelo pix
Подобна диета, съчетана с ниската физическа активност, е в основата на
детското затлъстяване.
Децата приемат ограничено количество цинк, желязо, калций и магнезий и лошо балансираната диета в съчетание с ниски нива на активност може да предизвика в бъдеще остеопороза или сърдечно-съдови заболявания. На по-ранен етап се проявяват първите негативни признаци: недостиг на енергия, бърза умора, нарушение на концентрацията на вниманието, понижен имунитет и повишено ниво на холестерола.
Ако искаме нашите деца да бъдат добри ученици, да бъдат здрави, наша отговорност и задължение е да ги научим да се хранят здравословно.

Промяната в храненето (дори само няколко продукти) може да подобри състоянието.
Закуската
Зърнените закуски с мляко са добър избор,
може да удовлетвори хранителните потребности на човека на всякаква възраст.

Приготвяйте на детето втора закуска за училище:

сандвичи с богата плънка, плодове, ядки или стафиди и зеленчуци, ябълката е задължителна
като не забравите да добавите и бутилка минерална вода (раниците за училище имат джоб в който да се поставят бутилките с вода). Така помагате на детето си да не похарчи джобните си за чипс и други подобни такива.
children eating pix 1

Основното хранене
трябва да включва продукти, богати на целулоза: бобови култури, грах, плодова салата, кисело мляко, десерт с мляко.

Отделяйте особено внимание на храненето на децата, защото именно в тази възраст се появяват много от разстройствата в хранителното поведение. Това е особено важно за момичетата, защото изграждането на нормалните функции на половата система се извършва именно на тази възраст и изисква много питателни вещества и енергия.
95% от формирането на скелета се извършва в късна юношеска възраст. Хранителните навици тогава се променят, все по-често се наблюдава “хапването в движение”, а да не забравяме, че именно в този момент се формира стереотипът и самооценката за собственото тяло, допълват диетолозите.

children eating pix water melon

Любовта към сладкото може да се контролира.
Помнете, че децата се раждат с “любов към сладкото”, но те трябва да се научат да ядат и всички други полезни продукти. Когато членовете на семейство се хранят заедно позволява да се формира и следва здравословно хранително поведение.
Вечеряйте или закусвайте колкото се може по-често цялото семейство, заедно, без да е включен телевизора в добро настроение. Това е едно от основните задължения на майката. не само да приготви храната, а и да я поднесе и да осигури спокойна и ведра атмосфера по време на хранене.
Бъдете пример за своите деца, защото и вашият модел на хранене се наследява от тях на подсъзнателно ниво. Избирайте полезната, лека и приятна храна и се старайте да избягвате всякакви поощрения , наказания или оказване на натиск в процеса на хранене на децата.

В учебника по педагогика пише, човек се обуславя 50% наследствени фактори и 50% от социалната среда. Като майка на две деца, знам колко е зависимо здравето и успеваемостта на децата ни от храната, от отношенията в дома и мотивацията им.

една статия за здравословно хране по идея на International Journal of Obesity

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории