Баклава с домашни кори
Добави към моето меню
Баклава с домашни кори
Или още „Баклава без орехи“ или още може да се срещне като „Бурма баклава“ защото е поръсена само отгоре със смелени орехи
Рецепта споделена от Невин Исмет
Когато видях тази баклава се възхитих на майсторството на жената, която я е приготвила. Да разточиш така тънко корите, да ги надиплиш по този начин … Какви неща прави българската жена
Продукти
500 мл прясно мляко
3 яйца
3 щипки сол
1 к.ч. олио
брашно
това е един вариант за продуктите или
300 мл прясно мляко
1 к.л. сода (1/2 ч.л.)
2 с.л. олио и по желание 1 с.л. сметана
брашно
Рецепта за баклава
• Омесва се тесто, което се точи, като всяка кора се разстила, за да изсъхне малко, после всяка се намазва с олио или масло, разполовява се по средата и всяка половина се навива около точилката/ дългите и широки около 3 см./и с двете ръце се набира към средата на точилката.
• Леко се изваждат и се режат.
• Подреждат се в намазнената тава, както искате.
• Пече се в слаба фурна, около час. След това може да издържи и месец без да се сиропира.
• Сиропира се със сироп, който се прави на око. Но по принцип сироп за баклава правим 3 към 2. 3 ч.захар и 2ч. вода или 3 ч. вода и 3 ч.ч захар.
• Преди да поднесем отгоре ръсим баклавата със смлени орехи.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!