Последни Рецепти
Последни Статии

Трапеза за Петковден

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Традиционно на трапезата на българина присъства хляба. А на празник е питката приготвена от домакинята и наречена за деня. На Петковден (14 октомври 2013 г.) бяха споделени няколко питки и ги събрахме на едно място

Обредна трапеза за Петковден
На Петковден се правят курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен “Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино.
Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастния вдига хляба високо и благославя с него всички.
На масата ни на Петковден по традиция се слага овнешки гювеч, курбан чорба, сармички с лозови листа, баница с праз, обреден хляб.

pitka-petkovden
Пита за Петковден
Рецепта Диана Миланова

1 кг брашно
200 мл прясно мляко
200 мл хладка вода
2 яйца
1 с.л и 1 ч.л. захар за маята
3 с.л олио
мая, колкото орех /20 г/
Маята разтваряме в прясното мляко с 1 ч.л. захар и оставяме да шупне
Пресяваме брашното и разбъркваме със солта и захарта. Добавяме маята, едното яйце и единият белтък (жълтъкът ни е за намазване накрая на питата ) олиото и хладката вода. Замесваме меко тесто което намазваме с олио и оставяме да втаса на топло. Oформяме питата и намазваме с разбит жълтък. Печем до готовност спрямо фурната – аз на 150 градуса

pitkapetkovden

Питка за Петковден
Дани Радева

3 яйца
1 с.л. сол и 1 ч.л. захар
3-4 с.л. зехтин
150мл прясно мляко
150 мл вода
1 кубче мая (40 г)
900 г брашно, ако е необходимо още малко до средно меко тесто
От пресятото брашно, шупналата мая с прясното мляко, хладката вода, сол и зехтин се замесва меко еластично тесто. Оставя се да втаса до удвояване на обема.
Тестото се разделя на де части. Едната част се разточва на кора, колкото е диаметъра на тавата. Нарязва се на триъгълници и още на две вътре в триъгълниците. Навива се от широката към тясната част. По същия начин и с втората кора.
След като втаса още около 30 мин се намазва с разбит жълтък и се пече на средна фурна.

pitka-petkovden-3
Питка за Петквден
Рада Дъбнишка

Това е мойта пита, която по състав се различава с това, че е приготвена с кофичка кисело мляко и 1 ч.ч. прясно, плюс другите продукти, описани в горната рецепта. Тестото е подходящо и за пици, и мекици

pitka-petkovden-2
Питка за Петковден
Nadia Vladimirova

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized