Баклава с портокали и шам фъстък
Добави към моето меню
Баклава с портокали и шам фъстък
В арабската и турска кухня в сладкишите се използва шам фъстък. Тази рецепта за вкусна и ароматна баклава с портокали и шам фъстък
Продукти
1 пакет кори за баклава (350 г)
50 г краве масло, за намазване на корите
За маслото от шам-фъстък
200 г суров шам-фъстък – смлян на брашно
4 белтъка
2 с.л. мед
За сиропа:
сок от 4 портокала
кората от два портокала – настъргана на ренде
1 ч.ч. захар
1 бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
• Приготвяме маслото от шам-фъстък. Слагат се в блендер ядките, смилат се на пулс, след което се добавят меда и белтъците и се разбиват на пяна.
• Кравето масло се разтопява и загрява. Взимат се две кори едновременно и горната се маже с четка с краве масло
• Слагат се 2 с. л. от маслото от шам фъстък в тясната част на листа и корите се завиват на ролце.
• Подреждат се в намаслена тавичка, намазват се отгоре с краве масло и се нарязват на пурички.
• баклавата се пече 15-20 мин. на 180°С
• В това време се приготвя сиропа, като се сваряват сока от портокали, настърганата портокалова кора и ванилията
• Щом баклавичките се изпекат и изстинат се заливат с горещия сироп и се оставят да се охладят.
Идея, рецепта и снимка Blagomira Valchanova