Вкусът на Балканите
Добави към моето меню
Какво: Balkan food at the European Parliament Изложение на храната на Западните Балкани пред Европарламента сградата на Европарламента
Къде: Брюксел
Кога: 22 май 2018 г.
Над 100 делегати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Бивша Югославска Република Македония, Румъния и Сърбия от мрежата на международната организация “Слоу фуд” (Slow Food) представиха разнообразния потенциал на Terra Madre Balkans по отношение на богатото си биологично разнообразие, кулинарни традиции и устойчиви земеделски практики.
Balkan food at the European Parliament
Западните Балкани показаха храните си пред Европарламента
Балканите са неразделна част от Европа – географски, исторически и културно: “Знаем, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България се ангажира много силно със Западните Балкани… Един от каналите, по които става най-истинското човешко общуване, това е храната. Неслучайно казват, че човек може да има един път нужда от лекар, един път нужда от адвокат, но всеки ден, по три пъти на ден, той има нужда от фермер, нужда от храна”.
България
Босна и Херцоговина
Македония
Еленски бут, нафпавок и сланина от трансилванско прасе Бънза, куртовска лютеница и айвар, високопланининскo албанско бяло сирене и зрял македонски кашкавал, косовско вино или сръбска сливова – само част от Храната на Балканите
“Огромното богатство, което има на Балканите, при нашите съседи, традиции при приготвяне на храни, които ги няма никъде в Европейския съюз, естествено, че отваря един нов канал за комуникация, за връзка, да се почувства силата, богатството на този район. Впоследствие то ще се пренесе в целия Европейски съюз, ще обогати цяла Европа. Важно е да се експлоатира – в добрия смисъл – този канал, защото той може да даде връзка между обикновените хора, не на политическо ниво, да засили доверието, да отвори нови врати за това доверие, което е така необходимо и от страна на ЕС към Балканите така и между Балканските страни”, смята евродепутатът Уручев.
Участниците в 5-то издание на Terra Madre Balkans признават нуждата от:
намалено бюрократично натоварване, подкрепа на крайните селски райони и на младите хора;
по-гъвкаво прилагане на хигиенните правила и схеми за качество на ЕС за подкрепа на дребните производители на хранителни продукти в техните усилия да запазят разнообразието на храните;
посветени схеми за финансиране за да се отбележи на карта разнообразието на храните на Балканите и за по-добра интеграция на неговия биологичен, екологичен, социален и културен контекст в устойчивото развитие на селскостопанските райони;
Те също така вярват, че икономическото развитие на селскостопанските райони е основната движеща сила за сътрудничество на Балканите, следователно за успешна интеграция в ЕС на държавите от Западните Балкани.
Събитието е организирано като част от форума Тера Мадре Балкани 2018 (21-23 май) и Българското председателство на Съвета на ЕС. Тера Мадре Балкани е регионална мрежа, която свързва селски общности, производители на храна, готвачи, активисти, младежи и учени от Югоизточна Европа. След предишните четири издания на събитието (София – 2010, 2012, Дубровник – 2014, Тирана – 2016) организаторите взеха решение да покажат Балканите като родно място на многобройни малки производители на храна, кулинарни и земеделски традиции в сърцето на ЕС, Брюксел.
Благодаря на Десислава Димитрова ръководител на Slow Food България за предоставената информация и снимки.