Диетичните напитки са по-вредни и от обикновените
Добави към моето меню
Когато изпитвате жажда изберете вода.
Може да бъде и билков чай, може и да добавите към водата парченце краставица, цитрусови плодове или листа мента или маточина, т.е. да приготвите нешо, което модерно се нарича – напитка за детокс. Или домашно приготвен фреш, може да домашен сироп, разреден с вода. Или айрян.
Това, което трябва да помним, че всички напитки, освен водата, съдържат захар и след 30 мин отново може да ни се пие.
Един от съветите в здравословното хранене е, да бъдем внимателни с консумацията на безалкохолни напитки. Основната причина е, че съдържат захар.
Внимателно с газираните напитки
А напитките, които имат на етикета си надпис “без захар”, “0 налории” – съдържат изкуствени подсладители, които също могат да бъдат вредни за нашето здраве.
И от диетичните напитки се пълнее
Хората, които пият диетични газирани напитки, имат не по-малки проблеми със здравето от потребителите на обикновените им варианти, показа проучване, цитирано от CNN. Оказва се даже, че “здравословните” питиета може да крият неподозирани рискове.
Изследователи от университета „Пърдю” разгледаха няколко десетки проучвания, направени през последните 5 години, които разучават връзката между консумирането на диетични газирани напитки и здравето. Учените публикуваха изводите си в сп. Trends in Endocrinology & Metabolism.
Както е известно, изкуствените подсладители в напитките утоляват глада за сладко, без при това да добавят калории. Именно в това е и проблемът, изненадващо заявиха изследователите.
Псевдозахарта в диетичните напитки дразни тялото ви, като се „преструва”, че му дава истинска храна. Когато след няколко минути то обаче открие, че не получава веществата, които е очаквало, тялото се обърква и не знае как да реагира.
На психологическо ниво това означава, че когато редовните потребители на диетични напитки опитат истинска захар, тялото е „забравило” как да отдели хормона, регулиращ кръвната захар и кръвното налягане. Но това е само началото на проблемите.
„Сладкият вкус кара тялото да освобождава инсулин, който снижава кръвната захар и ако тогава не приемете въглехидрати, кръвната захар пада рязко и води до вълчи глад”, обясни диетологът д-р Мелина Джамполис. Резултатът най-често е не отслабване, а напротив – напълняване вследствие „диетичните” продукти. Авторите на проучването подчертават, че това важи не само за напитките, но и за всички останали храни, съдържащи изкуствени подсладители.
Тези вещества, оказва се, повреждат и „центъра на наградата” в мозъка ни, като така започваме да искаме все по-сладка, солена и мазна храна, за да се почувстваме сити и доволни.
Докладът посочва още, че диетичните напитки имат стасистическа връзка и с „тримата убийци” – диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и инсултите, които причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Завишеният риск се отнася и за потребителите, които нямат проблеми с теглото.
От Американската асоциация за напитките (ABA) обаче контрираха с аргумента, че докладът е „мнение, а не истинско проучване”.
Ръководителят на изследването – неврологът Сюзан Суидърс обаче настоява, че одобрените от Американската асоциация за храни и напитки изкуствени подсладители – калиев ацесулфам, аспартам, неотам, захарин и сукралоза – та дори и естествени продукти като стевията – са твърде преработени, недостатъчно проучени и с тях трябва да се внимава.
„Никой не казва да ги спрете напълно”, казва Суидърс. „Диетичните напитки обаче трябва да са по-скоро рядко удоволствие, точно като любимите ви бонбони, а не ежедневен навик.”
Накратко: Здравният експерт д-р Айзък Елиас споделя, че не консумира никакви напитки и храни с подсладители, защото данните са безопасността на много от тях (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак.”
ПС: у дома се пие кока кола в една определена ситуация – след преход в планината, например изкачване на Мургаш беше последния път. Или когато е вечер след дълъг работен ден и ни чака още работа или шофиране. Това е прием на бързи калории. Съвсем наскоро купувах кока кола, за да сложа в тях метални детайли по които има ръжда – работи този метод.
източник: CNN http://thechart.blogs.cnn.com/2013/07/10/diet-soda-may-do-more-harm-than-good/