Бамя
Добави към моето меню
Бамя, може да се срещне и като Бами́я, Окра, Гомбо или Дамски пръсти (лат. Abelmoschus esculentus) или елегнтното lady-finger на английски (дамски пръсти)— едногодишно тревисто растение, което се отглежда в почти всяка българска градина.
Бамята е един от най-старите зеленчуци в света и е много, много полезна. Тя е богата на фолиева киселина, бори стомашните язви, мощен имуностимулант е, а освен всичко друго е и много вкусна.
Баня, lady-finger, okra
Някои хора не харсват бамя. Незаслубено, защото е ниско калорична и с приятен специфичен вкус, добавена в летните гозби. Бамята е богата на витамини, минерали и фибри, което я прави полезен продукт при запек и изпитване на тежест в стомаха и липса на желание за хранене заради летните горещини
Особено качество на бамята е, че тонизира и дори разкрасява – казват, че консумиращите го по-често се радват на изравнен тен и здрава коса.
Много от летните рецепти за супа и яхния съдържат бамя.
За да запази хранителните си качества, бамята не бива да бъде съхранявана повече от 3-4 дни в хладилник в плик.
Консумацията на бамя спомага отслабването и поддържането на стройна фигура, защото има ниско съдържание на калории – 100 г осигуряват само около 30 калории.
Бямата е богата на витамин К, който е от ключово значение за кръвосъсирването и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция. Приемът му е от значение за профилактиката на остеопороза.
Бамята е богата и на манган, който участва в обмяната на веществата на много различни нива: в метаболизма на въглехидратите и белтъчините, активира някои ензими, важни за усвояване на витамини и други полезни вещества като витамин С, биотин, тиамин, холин; катализатор е за синтеза на мастни киселини и холестерол; също участва в процесите на формиране на костно вещество и производството на тироксин и полови хормони.
Освен витамин К и манган бамята съдържа и витамин С, фолиева киселина, магнезий, тиамин и витамин В6, което я прави полезна срещу редица състояния, появяващи се заради уседнал начин на живот.
Според резултати на множество изследвания консумацията на бамя намалява риска от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване, тъй като повлиява благоприятно нивата на кръвната захар и на лошия холестерол.
Заради фолиевата киселина и лецитина бамята може да се използва в хранителните режими и за превенция от рак.
Фолиевата киселина е особено необходима на жените, които по време на бременност.